Tomanová: Kubala sme nahovárali na ďalšie časti Pufa a Mufa

Po štyroch desaťročiach sa rozpomína ťažko. Emília Tomanová, bábkoherečka a tiež hlas stoviek rozprávkových postavičiek, dlho váhala, či jej hlasom rozprával čierny kocúr Muf, alebo biely Puf. "Niekde to mám napísané tak, inde onak," ospravedlňovala sa rozprávkovým hlasom. Tým istým, ktorým sa v prvom diele príbehov o kocúroch predstavila deťom vetou - "Ja sa volám Puf.

01.06.2009 20:13
Emília Tomanová Foto:
Emília Tomanová požičala svoj hlas nielen Matelkovi, ale tiež kocúrikovi Pufovi.
debata

Bavili ste sa počas nahovárania seriálu rovnako dobre ako kocúriky?
Spolu s kolegyňou Ditou Predmerskou, ktorá nahovorila čierneho kocúra, sme si mysleli, že keď tam prídeme, tak bude veľká zábava. Ale pán Kubal bol na naše prekvapenie veľmi vážny. Takmer nehovoril, až sme boli zarazené. Tak sme si povedali, reku, musíme byť ticho, žiadna zábava nebude. Mali sme pred ním veľký rešpekt. Nakoniec, samozrejme, zábava bola a zistili sme, že pán Kubal je veľmi láskavý a príjemný človek.

Ako ste nahovárali Pufa s Mufom? Videli ste pred sebou už hotovú animáciu?
Áno a snažili sme sa trafiť do toho, ako kocúriky otvárali ústa. A preto, že im pán Kubal nakreslil také veľké ústa, ktoré rýchlo menili tvar, prispôsobili sme tomu i štýl reči. Vďaka tomu vlastne vzniklo to zaujímavé klepačkové rozprávanie. Mňa jeho práca veľmi inšpirovala a zdalo sa mi, že ako on je úsporný v kresbe, tak chcel, aby aj ten hlasový prejav bol zhutnený, aby to boli také herecké metafory.

Ktorý z dialógov sa vám páčil najviac?
Asi scéna, kde našli kocúriky vo vani rybu. Môj otec bol totiž podpredsedom rybárskeho spolku v Bratislave, takže my sme mali vždy plnú vaňu rýb. Neznášala som to, pretože ja som bola na onom svete asi kačica, lebo som sa veľmi rada kúpala. Na a vo vani boli stále nejaké ryby, raky, raz dokonca aj sumec. Tie ryby som si však často kreslila, a preto ma upútala aj táto rybacia príhoda v seriáli.

Mohli ste pri dabovaní aj improvizovať?
Texty boli dané, ale po svojom sme narozprávali rôzne reakcie, ako napríklad prekvapenie či únavu. Tam ma to nútilo vymyslieť nejaké citoslovce či hmkanie. A pán režisér sa tomu nebránil.

Pamätáte si, aké boli prvé ohlasy na Pufa a Mufa?
Postavičky sa páčili. Nielen deťom, ale aj nám. Preto sme aj my herci pána Kubala prehovárali, aby pripravil viac častí. Pôvodne mali totiž vzniknúť len dve.

Vás si ľudia najviac pamätajú ako hlas Drobčeka z Matelka. Spoznajú vo vás niekedy aj Pufa?
Ja si myslím, že ten seriál spoznávajú stále ďalšie a ďalšie generácie. Keď nedávno vyšiel na videokazetách, kúpila som ho aj svojmu vnukovi. Podľa mňa sa páči, lebo je trochu iný, taký osobitý. Ja mám na Pufa a Mufa najlepšie spomienky zo všetkých kreslených rozprávok, ktoré som nahovorila.

debata chyba