Ničia, rozosmievajú, vyvolávajú otázky. Filmoví roboti

Po Terminátorovi sa do kín prirútia ďalší známi roboti - Transformeri. Režisér Michael Bay už o nich pred dvomi rokmi nakrútil film. A bol úspešný. Jeho novinka sa volá Transformers: Pomsta porazených. Slovenskú premiéru bude mať 25. júna.

04.06.2009 08:00
Transformers Foto:
Záber z filmu Transformers. Jeho pokračovanie príde do slovenských kín 25. júna.
debata

V jeho filme dopĺňajú ľudských hrdinov Autoboti a Decepticoni. Vlastne je to naopak. Hlavnou atrakciou sú totiž megaroboti. Prichádzajú z vesmíru a príbeh stojí na využití toho, že jedni sú dobrí, druhí zlí, oba druhy majú ničivú silu a konfrontujú sa s ľuďmi. Kúzlo potom spočíva hlavne v efektnom zobrazení monštruóznych votrelcov a ich neobyčajných súbojov.

Nesmie to však pôsobiť príliš strojovo. Preto je dobrý nadhľad a humor. A dôležité sú aj ľudské postavy. „Uzemňujú“ veľkolepú akciu a nadväzujú s divákom bližší kontakt.

Bayovi sa v prvej časti Transformerov podarilo skĺbiť humor, atraktívnu akciu, prepracované trikové scény… Ponúkol aj sympatického ľudského hrdinu v podaní Shiu LaBeoufa a tomu, samozrejme, nechýba mladá príťažlivá partnerka. LaBeouf nebude chýbať ani v druhej časti filmu, v ktorej sa má objaviť asi 60 rôznych robotov.

Filmoví diváci sa najčastejšie stretávajú s robotmi vyrobenými človekom na to, aby slúžili a pomáhali. Príbehová zápletka však môže byť postavená aj na ich zneužití. Alebo na porušení niektorého z troch zákonov robotiky Isaaca Asimova.

Prípadne do vojenského robota jednoducho udrie blesk a on začne ignorovať svoj program. Tak, ako to ukazuje populárna komédia Číslo 5 žije. Je z toho až detinská zábava. Iná ako v prípade satiry Stepfordské paničky. O kyborgoch, zhmotňujúcich mužské predstavy o dokonalej žene – atraktívnej, starostlivej, úslužnej a neodvrávajúcej.

Filmári nakrútili aj skupinu snímok, v ktorých sa umelo vytvorené bytosti osamostatňujú a majú až príliš veľa spoločných čŕt s človekom. Niekedy takéto snímky tlmočia seriózne otázky a podnecujú publikum k uvažovaniu.

Patrí k nim aj slávne sci-fi Blade Runner režiséra Ridleyho Scotta. Príbehoví androidi sú na nerozoznanie od ľudí a vyrobili ich na neľudskú prácu. Časom si však začali vytvárať emócie a pýtať sa na svojho stvoriteľa. Majú strach. Chcú žiť a nechcú byť otrokmi. Aké ľudské: Musia byť „vyradení z obehu“.

Ďalší slávni filmoví roboti

Maria
V nemom filme Metropolis, ktorý v roku 1927 nakrútil režisér Fritz Lang, vystupuje robot Maria. Ponáša sa na dievča z ľudu, ktoré obhajuje práva robotníkov. Zamiluje sa do nej syn vládcu mesta. A jeho otec nechá zostrojiť robota s podobou Marie, aby vyvolal nepokoje medzi robotníkmi a upevnil si pozíciu.

Marvin
Marvin je robot z filmu Stopárov sprievodca po galaxii. Má „mozog s kapacitou planéty“ a zabáva depresívnymi sklonmi. „Hrozne som sa nudil, trápila ma depresia, a tak som sa napojil na externý počítačový vstup vzdušnej lode. Mal som s jej palubným počítačom dlhú debatu o vesmíre a svojom názore naň. Spáchala samovraždu.“

Wall-E
Robot Wall-E vyzerá ako stará plechová škatuľa s veľkými očami. Je detsky zvedavý, citovo založený a výborne animovaný. „Wall-E je hrdinom, hoci sa o to nesnaží. Má schopnosť ovplyvniť osud ľudstva a ironické na tom je, že je tou najľudskejšou bytosťou, ktorá na Zemi zostala,“ povedala koproducentka filmu Lindsey Collinsová.

RoboCop
RoboCop je kyborg vytvorený zo zavraždeného policajta. Nasadia ho ako nezničiteľného strážcu zákona do detroitských ulíc. Prvý raz ho do akcie vyslal režisér Paul Verhoeven vo filme z roku 1987. Začiatkom 90. rokov vznikli ďalšie dve pokračovania filmu a hovorí sa o príprave nového RoboCopa v réžii Darrena Aronofského.

R2-D2 a C-3PO
Jeden je malý a tučný, druhý štíhly a ligotavý. Táto dvojica robotov trochu pripomína Laurela a Hardyho. R2-D2 a C-3PO sa preslávili v Hviezdnych vojnách, objavili sa vo všetkých šiestich snímkach série. Dokážu pomôcť a zároveň plnia funkciu komického prvku. Oboch príbehových hrdinov uviedli do americkej Siene slávy robotov.

debata chyba