V bludnom kruhu

Bludný kruh predsudkov a stereotypov nedovolí mladej žene opustiť každodenný kolobeh boja o holú existenciu. Pri zemi ju držia dlhy, nezamestnanosť, ale aj problematické vzťahy s najbližšími - a navyše stigma v podobe rómskeho pôvodu, ktorý sa skrátka "neodpúšťa". Film Cesta von režiséra Petra Václava dostal českú kinematografiu po dlhých šestnástich rokoch do programu prestížneho filmového festivalu v Cannes, zaradili ho tam v rámci svojej prehliadky členovia asociácie nezávislého filmu L'Acid. Má čím osloviť aj slovenského diváka?

25.06.2014 16:29
Cesta von Foto:
Žaneta v podaní Klaudie Dudovej bojuje o budúcnosť svojej rodiny.
debata

Filmov s ťaživou sociálnou tematikou, formálne sa pohybujúcich na pomedzí hraného filmu a dokumentu, sme v slovenských kinách za posledné roky mohli vidieť hneď niekoľko – napríklad snímky Až do mesta Aš Ivety Grófovej, Môj pes Killer Miry Fornay či Zázrak Juraja Lehotského. Nie nezvyčajnou režisérskou pomôckou k autenticite v nich býva obsadenie nehercov, ktorí často sami vychádzajú z prostredia, kde sa odohráva príbeh ich postáv. Rovnako svoj tretí celovečerný film koncipoval aj český filmár Petr Václav, keď sa rozhodol zachytiť príbeh mladej Rómky, ktorá bojuje so svojím neľahkým životným údelom.

Žaneta aj napriek všetkým polenám, ktoré jej život hádže pod nohy, nestráca morálny kompas ani odhodlanie. No kým divák ju od ostatných postáv tohto filmu vie jednoznačne odlíšiť, na úradoch či pracovných pohovoroch ju vnímajú len ako potenciálny problém, ktorému je lepšie sa vyhnúť. Ako mladá si myslela, že keď sa vyhne predčasnému materstvu a doštuduje, nebude mať s prácou problém. Napokon sa však tak ako tisíce ďalších nevie zamestnať pre nedostatok praxe. Ani jej druh a otec spoločnej dcérky jej nie je najlepšou oporou – za prácu na stavbe ho nevyplatili, v snahe vyplácať dlhy úžerníkom vytvára nové v pochybných „pôžičkárňach“. Ich skromná sídlisková domácnosť, v ktorej žijú aj s Žanetinou dospievajúcou sestrou, je tak v permanentnom ohrození. Odrazu sa im ponúkne nebezpečne lákavá možnosť, ktorá môže všetko zmeniť. Buď sa mladá rodina konečne odlepí odo dna, alebo sa prepadne do ešte väčšieho bahna…

Cesta von je verným zrkadlom spoločenskej pasce, v ktorej sa, často bez vlastného pričinenia, ocitajú tisíce mladých ľudí (zďaleka nie len rómskeho pôvodu). Prísne dokumentárnu autenticitu pri tom vyvažuje divácky priateľským spracovaním aj veselými obrázkami zo života rómskej komunity, ktorá vo filmoch už tradične najčastejšie spieva a tancuje. Najväčším tromfom Petra Václava je určite neherečka Klaudia Dudová, ktorá nezaprie svoj pôvod a zároveň dokáže získať sympatie aj dôveru hociktorého diváka. Film ako celok je však v podstate len suchým konštatovaním. Neponúka odpovede, nekladie ani mnoho otázok a väčšina divákov sa v ňom zrejme nedozvie nič, čo by už sama nevedela. Netreba však pochybovať o tom, že je ešte stále mnoho tých, ktorí realitu aspoň prostredníctvom filmu vidieť potrebujú.

Hodnotenie Pravdy: 3,5/5
Cesta von / Česká republika 2014 / scenár a réžia: Petr Václav / hrajú: Klaudia Dudová, Mária Ferencová-Zajacová, David Ištok a iní / dátum slovenskej kinopremiéry: 26. jún

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cesta von #Petr Václav #fimová recenzia #sociálna problematika