Jeremy Irons: Mal som veľké šťastie na herečky

Britský herec Jeremy Irons si v sobotu 20. júna o pol štvrtej na Art Film Feste v Trenčianskych Tepliciach preberie cenu Hercova misia.

20.06.2009 07:00
Jeremy Irons Foto:
Jeremy Irons
debata

Za svoje herecké umenie ste už získali Oscara, Zlatý glóbus aj cenu Tony. Art Film vám udelí ocenenie Hercova misia. Sú pre vás ceny dôležité?
Vždy, keď získam nejakú cenu, som poctený a vďačný. Tak, ako akýkoľvek iný dar, je to gesto štedrosti a skvelé potvrdenie toho, že divákom sa páči to, čo robíte.

Na filmovom plátne ste si zahrali s najkrajšími herečkami ako napríklad Meryl Streepovou, Ornellou Mutiovou, Liv Tylerovou, Juliette Binocheovou, Glenn Closeovou, Melanie Griffithovou či Rachel Weiszovou. Stali ste sa dokonalým predstaviteľom romantických milencov. Ako sa vám to podarilo?
Táto otázka mi lichotí. Mal som veľké šťastie na herečky, s ktorými som hral. Myslím, že vaši čitatelia pochopia, že so zoznamom hereckých partneriek, ktoré ste vymenovali, nie je ťažké stvárniť romantického milenca.

Vo filmoch ste si zahrali milencov, intelektuálov, aristokratov, lekára, maliara, choreografa, jezuitského misionára aj hollywoodskych hrdinov. Hovorí sa, že herec má vždy niečo spoločné so svojou postavou. Ktorá z týchto hereckých polôh a postáv vám bola najbližšia?
Verím, že tak, ako poznamenal Shakespeare, všetci v sebe máme množstvo rôznych charakteristík. Ako herec čerpám najmä sám zo seba. Povedať, ktorá z mojich úloh mi bola najbližšia, je nemožné.

Máte bohatú hereckú kariéru a určite aj mnoho zážitkov. Píšete si zápisky alebo denník, aby ste si pamätali, čo všetko ste zažili, koho zaujímavého stretli?
Písanie denníka mi vždy vydržalo maximálne dva dni. Istým spôsobom verím, že všetky skúsenosti človeka zostávajú v jeho duši. Aj keď na mnoho skúseností zabudneme, zvyčajne čakajú v podvedomí, až kým ich opäť nepotrebujeme.

debata chyba