Claudia Cardinale si prevzala Hercovu misiu a ukončila Art Film Fest

Svetoznáma talianska herečka Claudia Cardinale, držiteľka vyše 30 filmových ocenení a stálica strieborného plátna, ktorá nakrútila vyše 140 filmov, si v piatok na Art Film Feste prevzala ocenenie Hercova misia a vlastnoručne pripevnila mosadznú tabuľku so svojím menom vo Festivalovom parku v Trenčianskych Tepliciach.

28.06.2014 07:00
Claudia Cardinale Foto: ,
Laureátka ceny Hercova misia talianska herečka Claudia Cardinale v spoločnosti riaditeľa ceny Hercova misia Petra Hledíka počas záverečného ceremoniálu 22. ročníka medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest 2014.
debata

„Za moje ocenenia vďačím publiku, sú to diváci, vďaka ktorým ich dostávam,“ uviedla Claudia Cardinale, ktorá svojim slovám zostala verná aj po prevzatí ocenenia a na Moste slávy ochotne rozdávala autogramy a neváhala si s fanúšikmi potriasť rukou.

Herečka, ktorej monogram CC dodnes patrí k symbolom svetového filmu 20. storočia, pritom po kariére na striebornom plátne vôbec netúžila. V roku 1957 však vyhrala v súťaži o najkrajšiu Talianku v Tunisku a za odmenu získala zájazd na Filmový festival v Benátkach, kde odštartovala jej veľká kariéra.

"Nechcela som byť herečkou. Keď som náhodou vyhrala súťaž krásy a prišla na benátsky festival, vrhali sa na mňa producenti a režiséri a hovorili mi: ‚Mali by ste zdobiť film!‘ Ja som im odpovedala, že nechcem. Čím viac nástojili, tým viac som ich odmietala a tým väčší záujem o mňa mali. Neskôr dokonca začali posielať telegramy aj môjmu otcovi. Takže naozaj som sa stala herečkou náhodou,“ uviedla diva so sicílskymi koreňmi.

Claudia Cardinale za svoju kariéru stvárnila 141 postáv a podľa svojich slov prežila 141 životov. Medzi jej nezabudnuteľné filmy patria napríklad Rocco a jeho bratia a Gepard Luchina Viscontiho, 8 1/2 Federica Felliniho, Vtedy na Západe Sergia Leoneho či Fitzcarraldo Wernera Herzoga. Po návrate z Ameriky, kde nakrútila napríklad filmy Svet cirkusu s Johnom Waynom a Ružový panter, sa vrátila k spolupráci s Viscontim v psychologickej dráme Hviezdy Veľkého voza, ktorú na jej počesť uviedol aj Art Film Fest.

Laureátka ceny Hercova misia talianska herečka... Foto: SITA/AP, Tomáš Somr
Claudia Cardinale Laureátka ceny Hercova misia talianska herečka Claudia Cardinale.

„Rada hrám a rada žijem iné životy. Hrala som všetko – od prostitútky, cez princeznú, ženu z ľudu, tragické i komické role. Aby ste mohli robiť toto remeslo, musíte byť silný. Transformácia do niekoho iného prebieha len pred kamerou. Ale keď film skončí, človek musí byť opäť sám sebou. Mala som šťastie, že som mohla pracovať s veľkými režisérmi. To oni ma všetko naučili,“ povedala na margo spolupráce s velikánmi filmovej réžie Luchinom Viscontim či Federicom Fellinim.

Legenda strieborného plátna, ktorej tvár a talent patrí do sveta kinematografie už takmer šesť desaťročí, ešte stále nakrúca dva-tri filmy ročne a popri tom sa stíha venovať charite, práci pre UNESCO, cestovaniu i športu. V poslednej dobe spolupracuje najmä s debutujúcimi režisérmi, aby im pomohla preraziť. „Stále som na cestách. Aj v poslednom čase som bola v New Yorku či v Turecku. Bola som vlastne takmer všade. Je veľmi dôležité byť aktívny. Čo by sme inak robili? Sedeli na stoličke?“ uviedla energická herečka s chrapľavým hlasom.

Držiteľka Zlatého leva za celoživotné dielo z MFF v Benátkach, piatich národných cien David di Donatello a desiatok ďalších ocenení z festivalov na celom svete svoje ceny už pomaly nemá kam ukladať, aj napriek tomu si priazeň divákov nesmierne cení. „Na herectve sa mi páči, že môžem chodiť po svete a stretávať ľudí. Dávam niečo im a oni zasa dávajú mne – je to nádherné,“ dodala čerstvá laureátka Hercovej misie.

Hlavnú cenu Art Film Festu, Modrého anjela za najlepší film, získal česko-francúzsky film Cesta ven (The Way Out) Petra Václava. Česko-francúzska koprodukcia bola ocenená aj Modrým anjelom za najlepší ženský herecký výkon, z ktorého sa teší Klaudia Dudová.
Päťčlenná medzinárodná porota udelila Modrého anjela za najlepšiu réžiu mexickému tvorcovi Fernandovi Eimbckemu za snímke Klub Sandvich (Club Sandwich). Klub Sandvich si z Art Film Festu odnáša ďalšieho Modrého anjela za najlepší ženský herecký výkon pre Maríu Renée Prudencio.
Modrý anjel za najlepší mužský herecký výkon putuje z Art Film Festu britskému hercovi Eddiemu Marsanovi, ktorý stvárnil hlavnú postavu vo filme Tichý život (Still Life) režiséra Uberta Pasoliniho.
Zvláštne uznanie dostala nórska snímka List kráľovi (Letter to the King) režiséra Hishama Zamana. Film súčasne získal aj Cenu primátora mesta Trenčianske Teplice. Ďalšie Zvláštne uznanie získal čilsko-francúzsky film Zabiť človeka (To Kill a Man) režiséra Alejandra Fernándeza Almendrasa. Cenu primátora mesta Trenčín si odniesol ukrajinský film Klan (The Tribe) režiséra Myroslava Slaboshpytskiyho.
Spoločné ocenenie Film Europe Award a Art Film Festu získali slovenskí tvorcovia Peter Begányi a Andrej Kolenčík za krátkometrážnu parodickú komédiu Výstava.
Modrého anjela za najlepší krátky film si „vybojoval“ kanadský hraný film So sklonenou hlavou (Head Down) režiséra Maxima Girouxa.

debata chyba
Viac na túto tému: #art film fest #trenčianske teplice #Hercova misia #Claudia Cardinale