Forman vo Varoch: Dobre platená prechádzka

Americký režisér Miloš Forman sa vrátil do rodného Česka. Na festivale v Karlových Varoch uviedol v sobotu v svetovej premiére svoj nový film Dobře placená procházka. Ide o novú verziu buffo opery, ktorú Forman pre televíziu nakrútil už v roku 1966.

05.07.2009 20:39
Miloš Forman Foto:
Filmový režisér Miloš Forman a jeho syn Petr (vľavo) počas skúšky jazzovej opery Dobře placená procházka.
debata

„Je to taká moralizátorská rozprávka o tom, že peniaze kazia človeka. A pritom vznikla v šesťdesiatych rokoch, keď nikto peniaze nemal. O to je teraz aktuálnejšia,“ cituje Formana tlačová správa festivalu. Džezovú operu Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra spracoval režisér už v šesťdesiatych rokoch pre televíziu. Jej pôvodná divadelná verzia mala premiéru na doskách divadla Semafor v réžii Jána Roháča. Forman oživil hru pre české Národné divadlo pred dvoma rokmi. O novej verzii sa pôvodne uvažovalo, že vyjde priamo na DVD. Nakoniec sa po festivale v Karlových Varoch dostane film už od 9. júla aj do českých kín.

„Bol by som rád, keby sa hral aj inde, ale viac ako 80 percent jeho pôvabu tvorí nepreložiteľná poetika pána Suchého,“ povedal režisér. „To, ako Jiří Suchý zaobchádza v Prechádzke s češtinou, vo mne vzbudzuje nekonečný obdiv. Navyše, Prechádzka vznikla v čase, keď som začínal a na toto obdobie som silno sentimentálny,“ vysvetlil Forman, prečo sa k predstaveniu rád vracia. Film by však podľa režiséra mohol zaujať aj iné ako české alebo slovenské publikum. „Téma je univerzálna, príbeh je veľmi jednoduchý, ale veľmi zábavný a atraktívny. Je to o páre, ktorý sa rozvádza. Nenávidia sa. A do toho príde telegram, že teta z Liverpoolu zomrela a ich dieťa zdedilo milión libier. Problém je, že nemajú nijaké dieťa,“ vysvetlil režisér oscarových filmov ako Amadeus či Prelet nad kukučím hniezdom v rozhovore pre festivalovú televíziu.

V pôvodnej verzii v divadle Semafor vystupovala napríklad Eva Pilarová, Naďa Urbánková, Hana Hegerová či Jiří Šlitr. A tiež Jiří Suchý, ktorý si zahral aj v najnovšej verzii tú istú úlohu – poštára. „Bol to nápad Jiřího Šlitra, pokúsiť sa o džezovú operu. Chcel sa blysnúť ako skladateľ a treba povedať, blysol sa,“ povedal Suchý ešte počas príprav predstavenia v Národnom divadle. V novej verzii hrajú okrem Suchého Petr Stach, Dáša Zázvůrková či Petr Píša. Podľa Formana nejde o klasický film. „Ale na rozdiel od divadla pri ňom máte výhodu, že vidíte hercom do tváre,“ dodal. Pre režiséra je to prvý český film po vyše štyridsiatich rokoch od nakrútenia komédie Hoří má panenko (1967). Nová verzia Procházky vyjde na jeseň ako DVD s viacerými bonusmi vrátane pôvodnej filmovej verzie z roku 1966. "Vtedy sme to robili na kolene v drevených ateliéroch v Hostivaři a s plejbekom. Nová Procházka je celá naživo a na hereckom výraze to poznať. Film nakrúcali ôsmimi kamerami na piatich predstaveniach.

A aké sú ďalšie filmové plány Miloša Formana? „V priebehu posledných desiatich rokov som mal nakrúcať asi tri filmy. Všetky boli zastavené tesne pred nakrúcaním – či už pre nedostatok peňazí alebo inteligencie producentov,“ prezradil režisér na festivale. Ako však povedal Českej tlačovej kancelárii, stále dúfa, že dokončí projekt o Mníchovskej dohode, vďaka ktorej získal Hitler bez boja časť Československa. Na scenári adaptácie románu Georgea-Marka Benamoua Mníchovský prízrak spolupracoval aj Václav Havel. „Je to trochu v útlme, pretože ľudia z Pathé, ktorí projekt začali, teraz hovoria, že ho už nemôžu financovať, že nemajú peniaze,“ povedal režisér, ktorý by chcel do jednej z hlavných úloh filmu obsadiť Kate Winsletovú.

debata chyba