Harry Potter čaruje na Oscara

Desať oscarových nominácií. Raz toľko snímok ako vlani nominuje americká filmová akadémia do finálového súboja o Oscary v kategórii najlepší film. Akademici tak rozhodli koncom júna a otvorili priestor špekuláciám, ktorých desať filmov sa v nomináciách objaví. Medzi horúcich kandidátov patrí aj najnovší Harry Potter.

14.07.2009 17:25
Harry Potter a Polovičný princ Foto:
Daniel Radcliffe ako Harry Potter vo filme Harry Potter a Polovičný princ.
debata

„Je šarmantný, zábavný, strašidelný, pôvabný, dojímavý (zastavte ma, v prívlastkoch by som mohol pokračovať ďalej a ďalej) a nebojím sa povedať sexi. V brilantnej réžii Davida Yatesa (režíroval aj Harryho Pottera a Fénixov rád z roku 2007) je Harry Potter a Polovičný princ triumfom,“ napísal svoje prvé dojmy na stránke hollywood.com filmový analytik Paul Dergarabedian. Nadšené sú aj ďalšie recenzie.

Podľa recenzie Los Angeles Times potterovské filmy diváci nevnímajú ako niečo, čo je novátorské alebo originálne. „Chceme od nich remeselnú zručnosť, hutnosť a zo všetkého najviac vernosť originálom – a presne to všetko dostaneme,“ uvádzajú Los Angeles Times.

Stránka nymag.com, ktorá režiséra Yatesa prirovnáva k legendárnemu Orsonovi Wellsovi, zase píše: „Nie, nie je to nezbedný detský film. Určite sme v kráľovstve anglického hororu v ktorom skupina bledých Britov bojuje proti inej, ešte bledšej. Naši zloduchovia sú rasistickí zabijaci, naši hrdinovia stelesňujú toleranciu, disciplínu a britský vzdelávací systém.“

Recenzenti sa zhodujú aj v pochvalách pre hercov. Nevšímajú si pri tom len protagonistov, ale aj vedľajšie úlohy, ako napríklad Helenu Bonham Carterovú či Alana Rickmana. A pochvalu si podľa zahraničných médií zaslúži aj scenárista.

„Steve Kloves zručne zhustil hrubú knižku do poddajnej dramatickej formy,“ napísal magazín Variety.

Nový Harry Potter mal mať premiéru už vlani. Štúdio Warner Bros sa ho však rozhodlo posunúť až na toto leto.

Za posun premiéry už hotového filmu mohol do istej miery aj úspech batmanovky Temný rytier. Vo Warner Bros potrebovali hit aj na toto leto. Vlani im stačili nad očakávania vysoké zisky z Temného rytiera, ktorý je v histórii len štvrtým filmom s tržbami nad miliardu dolárov. Tvrdí to magazín Entertainment Weekly.

Práve Temnému rytierovi vlani o vlások unikla možnosť uchádzať sa o Oscara pre najlepší film. Inak bola snímka nominovaná v ôsmich ďalších kategóriách a získala dvoch Oscarov.

Niektorí nadšení recenzenti tvrdia, že rozšírenie oscarovskej kategórie najlepších nominovaných filmov z piatich na desať otvára cestu k hlavnému Oscarovi aj pre filmy ako Harry Potter a Polovičný princ. Nominácie na Oscara vyhlási americká filmová akadémia vo februári.

debata chyba