Recenzia: S čiernym humorom spomínajú (aj eštebáci) na neveselé časy

Spisovateľ a scenárista Jan Novák odišiel z Československa, keď mal šestnásť. Po ,,zamatovej" sa do krajiny, v ktorej sa narodil, vracia ako režisér. Pred štyrmi rokmi nakrútil so synom Adamom dokument Občan Havel jede na dovolenou. Tento rok premiérujú dokumentárny film Občan Havel přikuluje. Vracia sa do sedemdesiatych rokov minulého storočia.

20.07.2009 07:00
Pavel Landovský v dokumentárnom filme Občan... Foto:
debata

V roku 1974 potreboval dramatik Václav Havel pečiatku do občianskeho preukazu, aby ho normalizátori nemohli obviniť z príživníctva. Tridsaťosemročný odporca režimu si našiel miesto robotníka v trutnovskom pivovare. Za 1 700 Kčs gúľal sudy piva. Do práce prichádzal na mercedese, čo provokovalo miestnych papalášov, ktorí sa vozili na žigulíkoch. Ustavične bol pod dohľadom eštebákov. Je zábavné počúvať, ako si spomínajú po rokoch na plnenie svojich povinností.

Gúľať sudy v pivovare vydržal Havel rok. Získal tam nové skúsenosti aj dostatok materiálu na napísanie jednoaktovky Audience. Vraj mu na to stačili dva dni. Po prvý raz ju skúšal Pavel Landovský s Janom Hartlom v réžii Luboša Pistoriusa. Spomínajú, ako vznikol prvý undergroundový záznam Havlovej najslávnejšej hry. Hudobník Vladimír Merta zas priznáva, ako vtedy trnul hrôzou, keď uňho nahrávali zvukovú verziu Audience. Jiřina Bohdalová sa smeje pri spomienke, ako si radšej nechala operovať neexistujúci nádor, aby nemusela ísť do televízie ,,kydať" na Havla.

Dokument prináša mozaiku rozhovorov. Zo spomienok pamätníkov – aj Václava Havla – skladajú tvorcovia obraz života v zákulisí trutnovského pivovaru a odkrývajú okolnosti vzniku jednoaktovky Audience. Atmosféru sedemdesiatych rokov dotvárajú dobovými fotografiami i známymi znelkami

 Spôsob filmového rozprávania nie je objavný. V rutinne nakrútenom dokumente sú objavom spomienky Havlových spolupracovníkov z pivovaru a jeho strážcov z ŠtB. A keďže Jan a Adam Novákovci nešetrili čiernym humorom, je ich Občan Havel přikuluje zábavným rozprávaním o neveselých časoch.

Hodnotenie Pravdy: 3 hviezdičky z 5

Občan Havel přikuluje
ČR 2009
scenár a réžia: Jan Novák, Adam Novák
hrajú: Václav Havel, Pavel Landovský, Jiřina Bohdalová, Ivan Magor Jirous a ďalší
slovenská kinopremiéra: 16. júla

debata chyba