Prchký génius Marlon Brando

Vlastnú slávu preklínal a vraj ho často nebavilo ani samotné hranie. Jeho meno napriek tomu nikdy neprestalo symbolizovať vrchol hereckého Olympu. Marlon Brando zomrel 1. júla presne pred 10 rokmi. 

05.07.2014 14:00
Marlon Brando Foto:
Marlon Brando vo filme Krstný otec
debata

„Jediné, čo herec dlhuje divákovi, je to, aby ho nenudil,“ tvrdil Marlon Brando. Sám divákom určite dlžný nezostal. Stvárnil desiatky postáv, medzi nimi aj Dona Corleona v Krstnom otcovi, Stanleyho Kowalského v Električke zvanej túžba či Emiliana Zapatu v snímke Viva Zapata! Ženy zbožňovali jeho charizmu, muži rozhodnosť. Dodnes ho svet radí k najvplyvnejším hercom všetkých čias. Mal však aj temnú stránku – bol prchký a tvrdohlavý, často sa cítil ukrivdený. Údajne patril k najkompliko­vanejším hollywoodskym hviezdam.

Detstvo slávneho herca bolo bezútešné. Otec mu prízvukoval, že je neschopný, matka sa utápala v alkohole. Práve po nej zrejme zdedil umelecké sklony – bola to divadelníčka. Obe Marlonove sestry odišli do New Yorku na umelecké školy a keď jeho vyhodili z klasickej aj z vojenskej strednej školy, nasledoval ich. Talent napokon prejavoval už od útleho detstva, keď neprekonateľne imitoval kamarátov.

Dieru do sveta urobil už svojím druhým filmom Električka zvaná túžba (1951). Odvtedy bol rok čo rok nominovaný na Oscara, až kým ho nezískal za krimi V prístave (1955). Mal reputáciu silného charakterového herca a režiséri mu s dôverou dávali najťažšie úlohy. Napríklad v snímke Sayonara (1957) o medzirasových vzťahoch alebo v odvážnej dráme Posledné tango v Paríži (1972). Zažiaril tiež v hlavnej úlohe slávneho Krstného otca – za výkon, ktorý mnohí považujú za jeho životný, získal opäť Oscara. Po niekoľkých prepadákoch ohlásil v 80. rokoch odchod do dôchodku. Napokon sa vrátil. V 90. rokoch nakrútil ešte napríklad netradičnú komédiu Don Juan DeMarco (1995) či kritikou strhaný Ostrov doktora Moreaua (1996). Definitívne sa s kamerou rozlúčil v roku 2001 snímkou Kto z koho.

Brando bol známy angažovaním sa proti rasizmu. Nebál sa zájsť do extrémov – financoval napríklad kontroverzných Čiernych panterov, odmietol si prevziať Oscara, aby poukázal na nespravodlivé zaobchádzanie s Indiánmi. Ani to ho neuchránilo pred škandálom, ktorý v roku 1996 rozpútali jeho nekorektné vyjadrenia o „židovskej nadvláde v Hollywoode“. 

Médiá si však zgustli aj na jeho ľúbostnom živote. Bol trikrát ženatý a zanechal po sebe nejasný, ale vysoký počet potomkov (podľa niektorých zdrojov až 16). Netajil sa bisexualitou a klebetilo sa o vzťahoch s viacerými slávnymi kolegami.  Brandovo meno sa objavilo aj v súdnych spisoch, keď jeho najstarší syn v roku 1990 zastrelil priateľa svojej nevlastnej sestry.  

Marlon Brando zomrel vo veku 80 rokov na zlyhanie dýchacej sústavy.

3× Marlon Brando

  • Sužovali ho veľké výkyvy váhy, v 90. rokoch vážil až 136 kíl a prišiel tak k cukrovke.
  • Pred smrťou spolupracoval na snímke Brando a Brando, v ktorej mal hrať samého seba.
  • K jeho početným slávnym priateľom patril aj Michael Jackson, ktorého navštevoval na ranči Neverland najmä na sklonku života. 

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krstný otec #Marlon Brando #Električka zvaná túžba