Jánošík už zvoláva družinu, ale diváci majú na výber

Slovenský Bratislavafilm mal premiéru koncom júla. V kinách sa mu zatiaľ darí výborne. A po prázdninách sa divákom predstavia ďalšie domáce a koprodukčné novinky. Hrané, dokumentárne aj jedna animovaná.

11.08.2009 07:00
Václav Jiráček Foto: ,
Jánošík v podaní Václava Jiráčka.
debata

Zdá sa, že na nového Jánošíka sú diváci zvedaví. Do kín sa dostane 10. septembra, ale vstupenky zaradené do júlového predpredaja sa minuli zhruba za dva týždne. Tieto lístky platia v bratislavských multiplexoch Palace Cinemas počas prvého týždňa premietania snímky. „Okrem toho dáme do predpredaja vstupenky na slávnostnú premiéru, ktorá bude 4. septembra v Palace Cinemas Aupark,“ dodala Denisa Biermannová zo spoločnosti Garfield Film, ktorá Jánošíka distribuuje.

Biermannová prezradila, že tento špeciálny predpredaj by sa mohol začať 25. augusta. Majitelia vstupeniek sa budú môcť prejsť po červenom koberci a, samozrejme, dočkajú sa aj príhovorov filmovej delegácie. Tí, čo si kúpia drahšie vstupenky, môžu po premietaní zavítať na recepciu. Cenu lístkov zatiaľ Biermannová neuviedla.

Hlavnú postavu v Jánošíkovi stvárňuje český herec Václav Jiráček, ktorý účinkuje aj vo filmovej dráme Hodinu nevieš. Slovenskú premiéru bude mať 22. októbra. Jiráček hrá postavu inšpirovanú heparínovým vrahom Petrom Zelenkom, ktorý zabíjal pacientov v nemocniciach. Režisér Dan Svátek sa pritom nezaoberá len vraždami. Snaží sa ukázať aj to, aké príčiny a pocity sprevádzajú hrdinovo konanie.

„To naozaj nie je komédia, nie je tu miesto pre smiech a oddych,“ cituje Svátka distribučný materiál k filmu. „Obdivujem Vaška Jiráčka, ako sa s postavou popasoval a vyrovnal. Viem, ako som sa cítil pri písaní scenára. Neviem si vôbec predstaviť, ako sa cítil on pri hraní tohto temného charakteru,“ dodal režisér. Diváci v snímke uvidia aj slovenských hercov Zuzanu Kronerovú, Mariána Geišberga či Marka Igondu.

V česko-slovenskej koprodukcii vznikol aj triler Oko ve zdi. Ide o adaptáciu poviedky Ivy Hercíkovej, na ktorú malo kedysi zálusk americké štúdio Universal a nakrúcať ju mal slávny Alfred Hitchcock. Tieto plány nevyšli. Film však vznikol v réžii Miloša J. Kohouta. A s medzinárodným hereckým obsadením (Karel Roden, Catherine Flemmingová, Soňa Valentová, Jürgen Prochnow, Csongor Kassai). Oko ve zdi by sa k slovenským divákom mohlo dostať koncom novembra.

Filmy, ktoré už čoskoro prídu do kín

Na povale alebo Kto má dnes narodeniny?
premiéra: 3. septembra
Dobrodružná animovaná rozprávka režiséra Jiřího Bartu odhaľuje tajomný svet na povale, ktorá je plná oživených starých vecí. Hrdinami príbehu sú hračky, ktoré musia pomôcť kamarátke – bábike unesenej vládcom Ríše zla. Barta nakrútil film v česko-slovensko-japonskej koprodukcii.

Osadné
premiéra: 3. septembra
Starosta obce Osadné a miestny pravoslávny kňaz sa rozhodnú, že dedinu nenechajú napospas vymieraniu. Chcú ju vylepšiť, spropagovať a pritiahnuť do nej turistov. Vyberú sa teda do Bruselu. Dokument režiséra Marka Škopa ocenili na festivale v Karlových Varoch.

Hranica
premiéra: 12. novembra
Dokumentarista Jaroslav Vojtek (na obrázku) nakrúcal novinku v dedine Slemence, ktorá bola po vojne rozdelená hranicou. Časť pripadla Slovensku, časť Sovietskemu zväzu. Vojtek skúma životy tamojších ľudí, predstavuje ich spomienky a ukazuje, kam situácia v obci dospela.

debata chyba