Agnieszka Holland: Jánošík je univerzálny hrdina

"Jánošík je univerzálny hrdina," uviedla režisérka Agnieszka Holland v piatkovom online rozhovore s čitateľmi Pravda.sk.

04.09.2009 10:15 , aktualizované: 16:11
Agnieszka Holland Foto:
Režisérka Agnieszka Hollandová.
debata

Diskutovala s čitateľmi len pár hodín pred slávnostnou premiérou filmu Jánošík: Pravdivá história a nevyhla sa ani otázke o obsadení českého herca Václava Jiráčka. „Robili sme veľmi poctivý a obejtkívny kasting a videli sme niekoľko sto hercov. Václav mal charizmu, ktorú žiadny iný nemal. Nie je to len otázka talentu, ale určitej vnútornej sústredenosti,“ strihla poklonu mladému hercovi.

Poľská režisérka Agnieszka Holland sa narodila vo Varšave v roku 1948. Štúdium réžie absolvovala na pražskej FAMU, skončila v roku 1971. Jej profesionálne začiatky sa spájajú a prácou asistentky režiséra Krzysztofa Zanussiho pri nakrúcaní filmu Iluminácia. V roku 1975 debutovala v televízii filmom Večer u Abdona, až o štyri roky neskôr nasledoval aj jej celovečerný debut – film Provinční umelci.

Odpovede Agnieszky Hollandovej – režisérky Jánošíka

V roku 1981 emigrovala z Poľska a usadila sa v Paríži. Do jej filmografie sa počítajú aj také úspechy ako Zlatý glóbus pre film Európa, Európa a v roku 1999 získala na filmovom festivale v Las Vegas cenu za celoživotné dielo.

Film Jánošík dokončila v roku 2009 s dcérou Kasiou Adamik, sedem rokov od prvej klapky. V prvej časti nakrúcania to už vyzeralo, že film nikdy dokončený nebude, nebol naň dostatok financií. Napokon sa zapojili investori z Poľska a snímka má slávnostnú premiéru v piatok večer 4. septembra. Diváci ju budú môcť v kinách vidieť od štvrtka 10. septembra.

debata chyba