Keď sú deti rozkazom

Pôrodnosť vyspelého sveta rapídne klesá. Tragické dôsledky tohto javu sa však oveľa výraznejšie prejavia v tých najmenších komunitách ako kdesi v Nemecku či Amerike. Niektorému z 1 246 chorvátskych ostrovov tak môže napríklad pokojne hroziť aj úplné vymretie. Ako si s týmto nepekným výhľadom do budúcnosti poradí miestny osvietený a ambiciózny kňaz? Vyhlási s ihlou v ruke svätú vojnu kondómom! Že vás tento typ žartov do kina nepriláka? Letná chorvátska komédia Kňazove deti našťastie nestojí len na kostrbatom humore so sexuálnym podtónom. Pod týmto odľahčeným kabátom sa skrýva celkom sympatická snaha vpustiť lúče svetla do tých najtemnejších zákutí cirkevného sveta.

14.07.2014 05:00
Kňazove deti, film Foto:
Otec Fabijan bojuje so zníženou pôrodnosťou s ihlou v ruke.
debata

Božej vôli treba pomôcť

Otec Fabijan má po svojom starnúcom predchodcovi prevziať kňazské povinnosti v malom ostrovnom mestečku. Získať si náklonnosť miestnych farníkov však vôbec nie je jednoduché. Na prísnosť a seriózny postoj k pokániu, ktorý mladý farár presadzuje, si zvykajú akosi pomaly a neochotne. Vyniknúť nad svojím starším kolegom by azda Fabijan mohol, ak by sa mu podarilo vyriešiť jeden z najvypuklejších „problémov“ miestnej komunity. Najčastejšou spoločenskou udalosťou v živote ostrovanov sa totiž stali pohreby – ženiť ani rodiť sa tu už nikomu nechce. Napriek svojmu životu v celibáte kňaz rýchlo pochopí, kde je pes zakopaný – najvýnosnejším biznisom miestnych obchodníkov sa stal predaj kondómov.

Otec Fabiján nepochybuje o tom, že účel svätí prostriedky. Rozhodne sa teda prírode a božej vôli pomôcť s ihlou v ruke (prepichávať skladové zásoby kondómov mu na nočnej brigáde pomáha aj predajca z miestnej trafiky, ktorého neplodná manželka presvedčila, že antikoncepcia je hriech). Cesta do pekla je však dláždená tými najlepšími úmyslami. S deťmi začínajú na ostrove pribúdať aj spory, nešťastné manželstvá a dokonca aj tragédie. No cesta späť už neexistuje.

Cnosťou k utrpeniu

Nenechajte sa zmiasť ľahkovážnym úvodom – Kňazove deti nie sú žiadne chorvátske Babovřesky. Pod pokrievkou uletenej komédie ponúka režisér Vinko Brešan celkom zrelú úvahu o tom, že aj tie najcnostnejšie skutky môžu v skutočnosti viesť k utrpeniu a nespravodlivostiam. Sprvu ide len o komicky nesúrodé zväzky medzi nedobrovoľnými rodičmi, potom však scenár pritvrdzuje, až sa film stáva nefalšovanou sociálnou tragédiou.

Film odvážne pomenúva aj tie najdesivejšie dôsledky konfliktu medzi náboženským idealizmom a svetskou realitou a nevyhýba sa ani téme sexuálneho násilia mužov v sutanách. Veľmi trefne pomenúva aj hlavnú príčinu toho, prečo sa v tejto sfére tak skoro nič nezmení: pokornú lojalitu dobra proti zlu.

Hodnotenie Pravdy: 3,5/5

Kňazove deti / Chorvátsko, 2013 / réžia: Vinko Brešan / scenár: Mate Matisic, Vinko Brešan / hudba: Mate Matisic / hrajú: Krešimir Mikić, Nikša Butijer, Marija Škaričić a iní / dátum slovenskej kinopremiéry: 10. júl

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #Chorvátsko #kňaz #pôrodnosť #komédia #kondóm