Recenzia: Pravdivá história Jánošíka je nedopovedaná

Jánošík. Pravdivá história je v slovenskej kinematografii ostatných rokov tretím pokusom o odhrdinštenie legendy a o jej "pravdivú" a svojskú interpretáciu. Prvý pokus urobil Jakubisko s Bathory, druhý Dušan Rapoš s Cinkou Pannou. Do tretice pátrala po pravde scenáristka Eva Borušovičová s režisérkami Agnieszkou Hollandovou a Kasiou Adamikovou.

10.09.2009 08:00
Táňa Pauhofová Foto: ,
Táňa Pauhofová ako Anička v novom Jánošíkovi.
debata

Presvedčili, že začiatok 18. storočia bol krutý. Naturalistické scény neprekážajú, veď taká bola doba. Ani dnes nie je iná, len nosíme iný odev.

Presvedčili, že ľudia sa v podstate nemenia – láska, nenávisť, závisť, zrada sa tiahnu celými dejinami.

Presvedčili, že Jánošík bohatým bral. Ale určite dával plným priehrštím chudobným?

Presvedčili, že Jánošík bol človek z mäsa a krvi. Mal svoje silné i slabé stránky. Toto odhalenie je azda najsympatickejšie. Doteraz bol neporaziteľný, nebyť toho „hrachu“.

Prílišná snaha o poľudštenie má však svoje úskalia. Nový Jánošík uvažuje na hôrneho chlapca až priveľa. On vlastne nechcel byť zbojníkom. Odpoveď na to, prečo sa ním stal, sme však nedostali.
Prístup k Jánošíkovi ako k „nepremožiteľnému“ chlapovi je čiernobiely a prvoplánový. Prístup Hollandovej a Adamikovej je zase príliš filozofujúci, snový až rozprávkový. Ani jeden sa neblíži k tomu, prečo sa práve Jánošík stal takou legendou a symbolom. Zrejme mal v sebe čosi navyše. A to tu chýba.

Nie je to chyba hlavného predstaviteľa Václava Jiráčka, ale celkovej koncepcie. Sympatický a talentovaný herec hrá sugestívne a pôsobivo. Hoci nie je tým magickým hrdinom, ktorý opantá všetkých. O niečo drsnejšie, a tým vierohodnejšie, vyznie Uhorčík v podaní Ivana Martinku. Pôvab, láskavosť aj tajomnosť vnesie do deja Barborka – Jurová osudová žena, ktorú si s gráciou zahrala americká herečka Sarah Zoe Cannerová. Ostatné postavy nemajú veľký priestor.

Kamera Martina Štrbu je súčasťou deja. Doplňuje ho, podčiarkuje, dopovedá, a to precízne a premyslene. Málokedy vidieť takú súhru deja a obrazu.

Film Janošík. Pravdivá história sa však dopátral pravdy len čiastočne. Predovšetkým nedal odpoveď na základnú otázku, prečo sa tento zbojník stal zbojníkom a zároveň legendou. Triumfovala stará múdrosť, že legenda je silnejšia ako pravda a úcta k nej nedovolila siahnuť až na jej dno.

Recenzia vznikla pre denník Pravda a pre internetovú stránku filmpress.sk

Hodnotenie Pravdy: 3 hviezdičky z 5

Jánošík. Pravdivá história, Poľsko, SR, ČR, Maďarsko 2009
scenár: E. Borušovičová
réžia: A. Hollandová, K. Adamiková
hrajú: V. Jiráček, I. Martinka, S. Zoe Cannerová, T. Pauhofová
slovenská kinopremiéra: 10. septembra 2009

debata chyba