Posledný mohykán Branko aj Hranica súťažia v Jihlave

Nové slovenské dokumenty Hrdina našich čias a Hranica sa dostali do súťaže Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jihlava. Oba budú v sekcii Mezi moři, ktorá predstavuje stredoeurópsku tvorbu. Prvý z nich nakrútila Zuzana Piussi, režisérom druhého je Jaroslav Vojtek. Jihlavský festival sa začne 27. októbra a potrvá do 1. novembra.

23.10.2009 18:09
Slovenský filmový publicista Pavel Branko je... Foto:
Slovenský filmový publicista Pavel Branko je ústrednou postavou dokumentárnej snímky Zuzany Piussi Hrdina našich čias.
debata

„Na tento festival chodia vyspelí a vnímaví diváci, cez ktorých si tvorca môže overiť vyznenie filmu. V programe sú zaujímavé snímky z celého sveta, živé dokumenty na aktuálne témy,“ povedal Jaroslav Vojtek. Vo svojej novinke Hranica pozoruje život v dedine Slemence, ktorú po vojne rozsekla hranica na slovenskú a ukrajinskú časť. Rozdelila rodiny a majetky, pretrhla spoločenské väzby. Vojtek v nej nakrúcal od roku 2001 do roku 2007. Vraj sa za ten čas poriadne zmenila.

„Vstup do Európskej únie a schengenského priestoru rozhýbal slovenskú časť obce, kým tá ukrajinská zostala akoby zabudnutá. Na mieste bývalej ruskej hranice vyrástol schengenský plot, priestor monitorujú kamery, dostať sa na druhú stranu nie je jednoduché. A mladá generácia už nenadviazala na niekdajšie rodinné väzby. Teraz tam ide o biznis,“ ozrejmil Vojtek.

O hranici rozpráva prostredníctvom niekoľkých rodín. Hovorí aj o nedostatku pracovných príležitostí, ktorý ľudí prinútil živiť sa pašeráctvom a prevádzačstvom. Alebo predstavuje ženu, ktorá pre hranicu prišla o rodný dom a k svojej pôde sa už nedostala. „Dedina sa síce stala súčasťou moderného systému, ale bezmocnosť ľudí voči moci je podobná ako kedysi,“ uzavrel Vojtek.
Režisérka Zuzana Piussi sa vo filme Hrdina našich čias venuje filmovému publicistovi Pavlovi Brankovi. Jeho osobnosť odkrýva prostredníctvom troch poviedok, v ktorých vystupujú tri ženy.

„Nechcela som urobiť klasický dokument v štýle hovoriacej hlavy, preto som vytvorila príbehy a postavila pána Branka do rôznych situácií,“ vysvetlila Piussi. „Je to veľmi zaujímavý človek, celkom iný ako bývajú intelektuáli na Slovensku. Vo filme je dosť otvorený a zároveň intímny. Nie je falošný, nič nezakrýva a ani to nepotrebuje. Pre mňa je ako posledný mohykán a o takých treba robiť dokumenty,“ dodala režisérka.

debata chyba