August do kín prinesie nového Allena aj Bessona

Škandál okolo údajného zneužívania nevlastnej dcéry rady jeho sympatizantov iste preriedil. Jeho talent za kamerou však poprie len málokto. Pochvalu si americký režisér Woody Allen vyslúžil aj od väčšiny recenzentov, ktorí už mali možnosť vidieť jeho najnovší film Kúzlo mesačného svitu. O hlavné úlohy sa v ňom podelili Emma Stone a Colin Firth a do slovenských kín dorazí už 14. augusta. Nová allenovka je jednou z viacerých filmových noviniek, ktoré by ste si v lete nemali dať ujsť.

21.07.2014 16:58
Lucy Foto:
Luc Besson, tvorca legendárnej Brutálnej Nikity (1990), posiela do kín novú akčnú hrdinku. Volá sa Lucy.
debata

Allen je opäť nostalgický

Slnečná Francúzska riviéra v 20. rokoch minulého storočia, opulentné večierky, skvelé obsadenie a prísľub odľahčených konverzácií nabitých sarkazmom. Woody Allen rozhodne vie, ako sa nakrúca divácky film na leto. A hoci je povestný urýchľovaním svojich snímok (ktoré im zvyčajne neprospieva), na originalitu jeho námetov sa zväčša sťažovať nemožno. Sviežo pôsobí aj zápletka jeho novinky: je o detektívovi, ktorý sa špecializuje na odhaľovanie falošných špiritistov, a pôvabnej podvodníčke, čo ho donúti o racionalite tohto sveta zapochybovať.

Možno ste si tiež práve spomenuli na Polnoc v Paríži (2011), azda najúspešnejšiu allenovku posledných rokov, v ktorej divákov dojal romantizujúcim pohľadom na slávnu minulosť francúzskej metropoly. Okatú snahu zopakovať jej úspech navodením podobnej atmosféry filmárovi vyčítajú aj niektorí recenzenti. No aj keď o Oscarov tentoraz vraj nepôjde, i tak by mal film byť radostným diváckym zážitkom. Recenzent z Entertainment Weekly napríklad píše, že je „svieži, zábavný a perfektne príjemný“.

Nová Nikita sa volá Lucy

Aj francúzsky filmár Luc Besson sa rozhodol „navariť“ svoju letnú premiéru z ingrediencií, ktoré sa mu už v minulosti osvedčili. Tvorca Brutálnej Nikity (1990) posiela do kín novodobú akčnú hrdinku Lucy s tvárou americkej herečky Scarlett Johanssonovej. Lucy iste poteší aj fanúšikov komiksov – je to totiž tak trochu „superžena“. K nadprirodzeným schopnostiam prišla paradoxne vďaka priekupníkom s drogami, ktorí ju nútili pašovať látky s prekvapujúcimi vedľajšími účinkami. Zástupcovia produkčnej spoločnosti EuropaCorp vyhlásili, že Besson vo svojich filmoch ešte nikdy nepoužil toľko špeciálnych efektov. Nakrúcalo sa na Taiwane, v skalách severného Francúzska aj v Bessonových štúdiách Cité du Cinema, ktoré fungujú ešte len druhý rok. Film, v ktorom účinkuje napríklad aj Morgan Freeman, príde do slovenských kín už 7. augusta.

Ak predsa len zastávate názor, že filmová akcia patrí svalnatým chlapom, možno si prídete na svoje v ďalšom pokračovaní akčnej série Expendables. „Trojka“ sa opäť môže pochváliť špičkovým hereckým ansámblom – nechýbajú v ňom Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Jason Statham, Dolph Lundgren, Jet Li, Harrison Ford, Mel Gibson, Wesley Snipes a niekoľko ďalších hviezd, ktoré sa neboja vystreliť si trochu zo svojho statusu akčného hrdinu. Film príde na Slovensko už deň po jeho svetovej premiére, teda 14. augusta.

Česi leto zasvätili humoru

Aj českí filmári posielajú v lete do slovenských kín niekoľko svojich počinov. Po nedávnej premiére komédie Jana Hřebejka Zakázané uvoľnenie to bude najbližšie už 31. júla celovečerný debut režiséra Michala Samira s názvom Hany. Mala by to byť dráma s prvkami cynickej komédie a jej hlavnými hrdinami sú rôzne vyhranení mladí ľudia (od drogového dílera po zasneného básnika), ktorých osudy sa začnú prepletať. Debutantom je aj Rudolf Havlík, režisér aj scenárista romantickej komédie Zejtra napořád. V príbehu o snoch, veľkých životných zmenách a schôdzkach naslepo si zahrala aj slovenská herečka Vica Kerekes, premiéru bude mať 14. augusta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Woody Allen #Luc Besson #filmové premiéry