Jeden svet ponúkne podpultové filmy

Aké je vaše životné prianie, pýtal sa mladých v roku 1964 režisér Jan Špáta. Pre otvorenú kritiku socializmu skončil dokumentárny film v trezore. K anketovej otázke sa vrátil v roku 1989, posledným dňom nakrúcania bol 17. november. Špátov dokument Najväčšie prianie je v kolekcii 63 filmov z celého sveta, ktoré uvedie festival Jeden svet. Z Bratislavy, kde sa koná v dňoch 3. až 8. novembra, poputuje neskôr do ďalších miest.

30.10.2009 10:00
Česká režisérka Linda Jablonská uvedie na... Foto:
Česká režisérka Linda Jablonská uvedie na festivale Jeden svet svoj dokument Vitajte v KĽDR.
debata

„Filmy, ktoré sme vybrali do programu jubilejného 10. ročníka festivalu Jeden svet, sú podpultovým tovarom v imaginárnom hypermarkete Jeden svet. V deviatich sekciách ponúkane snímky, ktoré sú rovnako exkluzívne ako kedysi podpultové mandarínky. A v čase konzumu, ktorý všetko prevalcuje, v čase hypermarketovej kultúry, ktorá zaplavila celý svet, prinášajú pohľad na odvrátenú stranu blahobytu,“ povedala dramaturgička festivalu Jeden svet Nora Beňáková.

Titulná sekcia festivalu 20 rokov demokracie vo filme uvedie desať filmov, medzi ktorými sú napríklad Papierové hlavy Dušana Hanáka, Iné svety Marka Škopa či Jeden deň v ľudovodemokra­tickom Poľsku, čo je vtipná „tesilová“ nostalgia aj mrazivá spomienka na Veľkého brata. Na Oscara nominovaný britský film Čas hlupákov, originálne rozohrávajúci tému klimatických zmien, uvedie s piatimi ďalšími snímkami sekcia Doba krízová.

Najmladšou z festivalových sekcií je Slovenský dokumentárny film 2008/09. Dokumenty Ako sa varia dejiny, Cesty Magdalény Robinsonovej, Koliba, Osadné, Návod na použitie, Ježiš je normálny a Afganské ženy za volantom budú súťažiť o festivalovú cenu.
O tom, že myšlienky nacizmu, extrémneho nacionalizmu či antisemitizmu stále žijú, rozprávajú filmy v sekcii Holokaust – zabúdať (nie) je ľudské. Česká dokumentaristka Linda Jablonská osobne uvedie v sekcii Máte právo vedieť svoj film Vitajte v KĽDR, ktorý je mrazivo komickým záznamom života v komunistickej krajine.

V programe festivalu sú okrem podpultových filmov, ktoré sa budú premietať v šiestich kinosálach, aj diskusie s hosťami na aktuálne témy. Napríklad o súčasnej situácii v Iráne príde porozprávať Ghodratollah Shahidi, riaditeľ Rádia Farda. V Charlie centre bude výstava fotografií Jána Lörinza November 89, Andrej Bán predstaví fotografický projekt Slovensko a 20 rokov slobody. Divadelné predstavenie Spolužiaci privezie do Bratislavy Stanica Žilina-Záriečie.

Podrobné informácie o programe festivalu sú na stránke www.jedensvet.sk.

debata chyba