Labuda mladší: Keby otec prestal pracovať, išiel by dolu vodou

S otcom ho nespája len rovnaké meno, ale aj profesia. Herca Mariána Labudu ml. priviedol na divadelné dosky otec, s ktorým si zahral v monodráme Moja mama mala brata.

31.10.2009 11:00
Marián Labuda ml. a Csongor Kassai Foto:
Marián Labuda ml. a Csongor Kassai na skúške do muzikálu Producenti.
debata

Kráčate v šľapajach otca, stali ste sa hercom. Viedol vás k tejto profesii?
Bol to jeho nápad, on to vymyslel a dnes som mu za to vďačný. Nemal som v ňom herecký vzor. Vážim si ho ako herca, ale predovšetkým ako otca.

Mal na vás v detstve čas popri nakrúcaniach a vystúpeniach?
Venoval sa nám najmä cez prázdniny. Počas roka to bolo slabšie, ale vždy nás počas prázdnin zobral k jeho rodičom do Hontianskych Nemiec a tam sa nám venoval. Tiež nás bral do Juhoslávie, keďže za čias totality sa dalo chodiť len tam.

V ktorej úlohe bol váš otec najlepší?
Výborný výkon podal samozrejme v kultovom filme Vesničko má středisková. Výborný bol aj v Tisovi. V Tisovi predviedol herecký kumšt, bravúrne zvládol monodrámu. Celé predstavenie drží v hrsti a dokonale ovláda text.

Spolu ste si zahrali v hre Moja mama mala brata v štúdiu L+S. Ako sa vám spolu hralo?
Výborne. Prišiel tam síce iba na chvíľu. Mal také tri vstupy po desiatich minútach, ale vždy, keď prišiel, tak som si mohol aspoň na chvíľu vydýchnuť. Neváhal som, keď sme do toho šli, my sa dobre znášame. Aj mi pomáhal s tým, čo je dobré a čo zlé, pretože má skúsenosti.

Pred dvoma rokmi vyšla kniha Marián Labuda: Herec je vždy na očiach. Neprekážalo vám, že ste mali populárneho otca, ktorý priťahoval pozornosť?
Teraz už nie. Pamätám si, že ešte ako dieťa som sa čudoval, prečo sa každý za ním otáča. Nerozumel som tomu, dnes už áno.

Otec oslávil 65 rokov, v pracovnom nasadení nepovolil. Nemyslíte, že by sa mal začať šetriť?
Keby prestal pracovať, tak by šiel veľmi rýchlo dolu vodou. Jeho práca ho drží pri živote. Neprestajne si trénuje mozog učením sa nových textov.

debata chyba