Animované filmy na Slovensku bodujú, čaká sa na Číslo 9

Animované filmy patria každoročne k najúspešnejším titulom slovenských kín. Nejde však o snímky typu Mary a Max. Divákov lákajú najmä americké animované komédie orientované na detského diváka. Veď zatiaľ najnavštevovanejším filmom tohto roka je Doba ľadová 3: Úsvit dinosaurov. Vlani sa zase na druhom mieste celoročného rebríčka umiestnil Madagaskar 2 a piaty skončil Wall-E. No a najnavštevovanejším filmom v histórii Slovenskej republiky je Leví kráľ.

02.11.2009 11:30
Animovaný film Číslo 9 príde do slovenských kín... Foto:
Animovaný film Číslo 9 príde do slovenských kín 19. novembra.
debata

Animovaným snímkam sa darí aj v Amerike a do desiatky najúspešnejších filmov tohto roka sa podľa internetovej stránky boxofficemojo.com dostali hneď tri. Najlepšie pritom dopadol titul Hore, ktorý je tretí. Na sedemdesiatom druhom mieste je projekt Číslo 9, ktorý mal americkú premiéru 9. septembra. Do slovenských kín sa dostane už 19. novembra.

Číslo 9 je síce animovaný film, ale nejde o komédiu. Režisér Shane Acker rozvinul svoju krátku snímku, ktorú nakrútil pred štyrmi rokmi a vyslúžil si za ňu oscarovú nomináciu. S celovečernou verziou mu pomohli producenti Tim Burton a Timur Bekmambetov. Príbeh filmu sa odohráva v postapokalyp­tickom svete, v ktorom nie sú ľudia, len očíslované handrové bábiky bojujúce s monštruóznymi strojmi. Budúcnosť má pritom ochrániť práve Deviatka.

Ešte pred slovenskou premiérou Čísla 9 však tunajšie filmové kluby uvedú animovaný titul Farma zvierat. Snímku z roku 1954, ktorá sľubuje nevšedný zážitok. Je to totiž výpoveď o totalitnom systéme, ktorá vznikla na základe literárnej predlohy Georgea Orwella. Kiná ju začnú premietať tento štvrtok.

debata chyba