Príde ocenený dokument Hranica aj pokračovanie Sily ľudskosti

Slovenským dokumentárnym filmom sa darí pútať pozornosť aj v zahraničí. Novinka režiséra Jaroslava Vojteka s názvom Hranica získala uplynulú sobotu na festivale v Jihlave cenu za najlepší dokument zo strednej a východnej Európy. Peter Kerekes zase počas víkendu uspel so snímkou Ako sa varia dejiny na festivale dokumentárneho a animovaného filmu v Lipsku. Udelili mu cenu Medzinárodnej federácie filmových kritikov FIPRESCI. Kerekesov titul premietajú slovenské kiná od februára, Vojtekov projekt bude mať premiéru 12. novembra. Do kín sa však chystajú aj ďalšie dokumenty.

03.11.2009 07:00
Česká herečka Klára Issová počas nakrúcania... Foto:
Česká herečka Klára Issová počas nakrúcania inscenovanej pasáže filmu Nickyho rodina. Ide o voľné pokračovanie dokumentu Nicholas Winton - Sila ľudskosti, ktorý získal International Emmy Award. Nickyho rodina by mala mať premiéru na jar budúceho roku.
debata

Na jar budúceho roka sa tam má dostať celovečerná snímka Mateja Mináča Nickyho rodina. Ide o voľné pokračovanie úspešného filmu Nicholas Winton – Sila ľudskosti z roku 2002, ktorý získal International Emmy Award za najlepší dokumentárny film. Aj Mináčova novinka hovorí o záchrannej akcii Nicholasa Wintona, ktorý v roku 1939 prepravil stovky židovských detí z Československa do Británie. Režisér rekonštruuje niektoré situácie spojené s touto misiou, do filmu vkladá reakcie študentov, ktoré Wintonov čin oslovil, a sú v ňom aj výpovede Madeleine Albrightovej či dalajlámu.

Na viacerých dokumentoch pracuje režisér Robert Kirchhoff. Tým najaktuálnejším je projekt Normalizácia, ktorý sa zaoberá kauzou tridsaťtri rokov starej vraždy Ľudmily Cervanovej. „Film by mal byť hotový v druhej polovici budúceho roka,“ uviedol Kirchhoff. „Snažili sme sa v ňom čo najviac obmedziť metódu hovoriacich hláv. Hľadali sme spôsob, ako sa vrátiť v čase cez konkrétne situácie s ľuďmi, ktorí s tým prípadom nejako súvisia. Je to film o konflikte práva a spravodlivosti,“ dodal režisér.

Návratom v čase má byť aj dokument Cesta lesom. Kirchhoff sa v ňom venuje téme rómskeho holokaustu a robí to cez spomienky a výpovede pamätníkov, bez použitia archívnych filmových materiálov. Tretím projektom, ktorý pripravuje v spolupráci s českým režisérom Filipom Remundom, je Jas až požár. „Chceli sme vytvoriť česko-slovenský film a ako najlepší sa nám videl žáner filmovej jam session. Rozprávame pritom o troch československých exilových džezmenoch Lacovi Deczim, Janovi Jankejem a Ľubovi Tamaškovičovi,“ povedal Kirchhoff.

Na budúci rok v lete by mal dokončiť svoj celovečerný dokument Dôchodcovia – Made in Slovakia režisér Marek Kuboš. Pôjde predovšetkým o portréty piatich ľudí v dôchodkovom veku a Kuboš sa nezaoberá len ich prítomným životom, ale aj minulosťou. Do zostavy postáv si vybral napríklad bývalého partizána a riaditeľa fabriky, ďalej muža, ktorý robil 43 rokov v jednej továrni a musel si tri razy stavať dom, pretože ten predošlý mu vždy komunisti zbúrali, a odkrýva aj osud pani Danky s jej nenaplnenou túžbou po dieťati. O tom, či jeho snímka pôjde aj do kín, zatiaľ nie je rozhodnuté.

debata chyba