Juraj Jakubisko: Ležať a nič nerobiť by bolo pre mňa peklo zaživa

"Neúspechom prikladám väčšiu dôležitosť než úspechom," uviedol vo štvrtkovom rozhovore s čitateľmi Pravda.sk režisér Juraj Jakubisko, ktorý v najbližších dňoch uvedie na trh DVD s filmom Bathory.

05.11.2009 09:39 , aktualizované: 15:42
Juraj Jakubisko Foto:
Režisér Juraj Jakubisko odpovedal online na otázky čitateľov Pravda.sk.
debata

„Až ma prestane nakrúcanie filmov, tak ma možno prestane baviť aj alkohol a fajčenie a ktovie, čo všetko. Som strašne rád, že mi zatiaľ to, čo mi škodí, chutí,“ zavtipkoval si Jakubisko v odpovedi na otázku, či si nemyslí, že už má vek na skoncovanie s prácou. „Ležať pri mori, na horúcom slnku a nič nerobiť je pre mňa rovnaký trest, ako by som bol už zaživa v pekle,“ doplnil.

Odpovede Juraja Jakubiska

Režisér Juraj Jakubisko patrí k najvýraznejším umeleckým osobnostiam Slovenska. Od svojho režijného debutu v roku 1967 zaujal množstvom filmových aj televíznych projektov. Pod jeho taktovkou vznikli filmy ako Tisícročná včela, Perinbaba, Sedím na konári a je mi dobre, Nejasná správa o konci sveta a mnohé ďalšie. Z posledných zarezonoval predovšetkým veľkofilm Bathory.

Jeho úspech si režisér Juraj Jakubisko naozaj vychutnal. V návštevnosti lámal rekordy a dočkal sa aj niekoľkých medzinárodných ocenení. A hoci by si po náročnom pracovnom období mohol Jakubisko aspoň na chvíľu ustlať na vavrínoch a oddychovať, nič také neplánuje.

Ako sám často hovorí, dovolenkou je preňho práca. Pri ničom inom relaxovať nedokáže. A tak sa púšťa do ďalšieho odvážneho projektu, v ktorom načrie do hlbokej minulosti. Jeho novou filmovou témou sa stane obdobie Veľkej Moravy a Slovanov. Históriu národa plánuje ukázať nielen Európe, ale celému svetu.

debata chyba