Na Cinematiku uvedú aj nového Godarda, Linklatera či Dolana

Na Medzinárodnom filmovom festivale Cinematik, ktorého deviaty ročník sa bude konať od 10. do 15. septembra v Piešťanoch, uvedú aj snímky zo svetových festivalov. Návštevníci podujatia budú mať možnosť vidieť filmy Xaviera Dolana, Jeana-Luca Godarda či Richarda Linklatera. Akreditácie na festival sú v predaji v sieti Ticketportal v cene 12 eur.

27.07.2014 09:00
Chlapčenstvo, Boyhood Foto:
Na Cinematiku premietnu aj Chlapčenstvo, novinku režiséra Richarda Linklatera.
debata

Snímku Tom na farme (2013) kanadského autora a herca Xaviera Dolana po prvý raz uviedli minulý rok na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach, pričom ho vtedy kritici označili za doposiaľ najlepší film 25-ročného filmára. Film rozpráva príbeh mestského hipstera Toma, ktorý prichádza na vidiek na pohreb svojho milenca. Tom ostáva na farme rodiny zosnulého a stáva sa terčom útokov jeho brata. Zároveň však nechce matke zosnulého muža povedať, kto v skutočnosti je a necháva ju žiť v tom, že jej syn mal priateľku.

Ďalším filmom, ktorý na festivale Cinematik premietnu, je horor It follows (2014) v réžii Davida Roberta Mitchella. Snímku na tohtoročnom MFF v Cannes nominovali v sekcii Týždeň kritikov na Veľkú cenu. V programe Cinematiku bude aj dráma Jeana-Luca Godarda Adieu au langage (2014), ktorá si z Cannes odniesla Cenu poroty.

Na Cinematiku uvedú aj film Chlapčenstvo (2014), ktorý vznikal 12 rokov. Snímka Richarda Linklatera sleduje detstvo a dospievanie chlapca a jedinečný je práve tým, že Linklaterovi sa podarilo zachytiť, ako detský herec skutočne rástol. Za toto dielo Linklater na MFF v Berlíne získal Strieborného medveďa ako najlepší režisér.

Do programu Cinematiku organizátori začlenili aj ďalší film z Berlinale, a to drámu s prvkami čiernej komédie Kalvária (2014). V snímke Johna Michaela McDonagha je hlavným hrdinom kňaz, ktorému počas spovede niekto povie, že ho do týždňa zabije. Aj napriek strachu však kňaz pokračuje vo svojej práci a stretáva sa s miestnymi ľuďmi. Snímku organizátori Cinematiku zaradili do súťažnej sekcie Meeting Point Europe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #Cinematik #Piešťany