Oprah. Znásilnená kazateľka vplyvná ako pápež. Takmer

Vyrastala v chudobe, nosila šaty ušité z vrecoviny, ako dieťa ju sexuálne zneužívali príbuzní. Ako "negerka" zápasila o rešpekt v rasistickej Amerike. Ale dnes je americká moderátorka Oprah Winfreyová kráľovnou televízie. Je jedinou černošskou miliardárkou a jednou z najvplyvnejších žien sveta.

28.11.2009 14:00
Oprah Winfreyová Foto:
Oprah Winfreyová.
debata

Životné skúsenosti urobili moderátorku empatickou. A jej hostia v slávnej The Oprah Winfrey Talkshow už vyše 20 rokov prezrádzajú aj najväčšie tabu, o ktorom by sa pred nikým iným ani len nezmienili. Pred niekoľkými dňami však Oprah Winfreyová oznámila, že svoju šou posledný raz uvedie 9. septembra 2011.

Vplyvná ako pápež. Takmer
„Zbožňujem túto šou a mám ju dosť rada na to, aby som vedela, kedy je čas povedať zbohom. Po mnohých modlitbách a mesiacoch dôkladného uvažovania som sa rozhodla. Moje kosti, ako aj moja duša cítia 25 rokov práce,“ vysvetlila Winfreyová rozhodnutie o skončení obľúbenej šou. A sľúbila fanúšikom, že vymyslí, ako by ich ďalej mohla poúčať i zabávať.

Azda niet celebrity, ktorá by pozvanie do jej šou odmietla. A azda niet problému spoločenského, sociálneho, zdravotného či náboženského, ktorý by Winfreyová z moderátorského kresla neriešila. Nie je iba „spovedačka“ celebrít. Vytrvalo upozorňuje napríklad na domáce násilie, rakovinu, rasizmus či hlad v Afrike.

„Ako dieťa som chcela byť misionárkou aj učiteľkou. A myslím, že v mojej práci sa teraz spája oboje,“ povedala moderátorka v rozhovore pre Academy of Achievment.

„Oprah má nepochybne väčší vplyv na ľudí i celú kultúru ako akýkoľvek prezident, profesor, politik alebo náboženský vodca – možno okrem pápeža,“ napísal o nej zas známy časopis Vanity Fair.

Znásilnená kazateľka
Životný príbeh Oprah Winfreyovej pripomína hollywoodsky film. Len ťažko mu možno uveriť. Jedna z najuznávanejších osobností sveta sa narodila do sveta chudobného černošského vidieka v americkom štáte Mississippi v polovici 50. rokov.

„Mala som štyri roky, stála som na pavlači, pozorovala starú mamu, ako vo vriacej vode v rukách perie bielizeň. Už vtedy som si hovorila: Môj život nebude takýto. Bude lepší. Musí byť lepší!“ povedala pre Academy of Achievment.

Matka aj otec ju opustili. Sexuálne ju po prvý raz zneužil jej bratranec. Mala len deväť rokov. A nebolo to naposledy. Znásilňovali ju neskôr aj jej strýko a rodinní priatelia. „Stále to pokračovalo, až som si napokon myslela, že je to normálne. Želám si, aby som bola vtedy o svojom zneužívaní niekomu povedala a nedopustila, aby sa to stalo znova,“ priznala.

Teraz je vraj jej životnou misiou presviedčať zneužívané deti, aby nemlčali. Aby sa im nestalo to, čo jej.

Ale mala aj jedno veľké šťastie. Stará mama ju naučila čítať. Neskôr priznala, že to jej zachránilo život. „Už v troch rokoch som v kostole recitovala verše z Biblie. Mojej starej mame hovorili: To dievča je obdarované bohom! Cítila som sa byť mimoriadna. A tu niekde možno hľadať začiatky mojej kariéry,“ uvážila.

Každú nedeľu chodila do kostola, pozorne načúvala kázaniam a v pondelok vždy prosila učiteľku, aby jej dovolila predniesť spolužiakom, čo si zapamätala. V štvrtej triede na základnej škole dostala prezývku kazateľka.

Najlepšia žiačka
Lenže v období puberty sa z Oprah Winfreyovej stala rebelka. Od starej mamy sa presťahovala k matke, utekala z domu, kradla, klamala. „Ako tínedžerka som bola sexuálne promiskuitná, dostala som sa do mnohých problémov,“ priznala sa v dospelosti.
Keď mala 14 rokov, otehotnela. Jej syn zomrel krátko po pôrode. A potom už nikdy nezatúžila po dieťati.

Po období vyčíňania sa odsťahovala za otcom. Bol baník a dcéru držal nakrátko. Z Winfreyovej sa stala najlepšia žiačka, vyhrávala najrôznejšie súťaže. A keď mala 17 rokov, vyhrala dokonca ako prvá černoška miestnu súťaž miss.

Odtiaľ bol už len krok k jej prvej práci v miestnom rádiu. „Dali mi niečo prečítať. A keďže som od troch rokov stále čítala a rečnila, bola to pre mňa prirodzená vec. Neverili vlastným ušiam, ako dobre viem čítať,“ spomenula si. Stala sa najmladšou novinárkou v rádiu a vôbec prvou černoškou, ktorá robila vo vysielaní v Nashville.

O dva roky neskôr ju zavolali na pohovor do televízie. „Rozhodla som sa, že budem napodobňovať moderátorku rannej šou Barbaru Waltersovú. Zamestnali ma. Bolo to neuveriteľné,“ povedala.

Na začiatku bola černoška
V podstate mala Oprah Winfreyová šťastie. V 70. rokoch minulého storočia sa v Amerike pohli ľady. Firmy začali zamestnávať ľudí rôznych národností aj rás. A černošská novinárka im sadla do kvót. „Zamestnali ma preto, že som bola černoška,“ priznala Winfreyová.

Od tej chvíle žila medzi dvoma svetmi. Chodila na „čiernu“ univerzitu a pracovala v „bielej“ televízii. „Keď som začala dosahovať úspech, moji spolužiaci začali hovoriť: Ty sa snažíš byť biela. Snažíš sa tak vyzerať, hovoriť. Ale to bola úplná hlúposť! Veď som sa každé ráno pozerala do zrkadla a videla som v ňom čiernu tvár,“ spomenula si Winfreyová.

Správy síce čítala výborne, ale v teréne sa priveľmi neuchytila. „Išla som k požiaru, kde boli ľudia, ktorým zhoreli deti. A ja som im povedala: To je v poriadku, nemusíte mi o tom hovoriť. Keď som sa vrátila do redakcie bez materiálu, šéf ma zvozil. Ale tí ľudia tam predsa stratili deti, cítili sa zle! Bola som príliš citovo zainteresovaná,“ opísala svoje neúspechy.

Keď mala 22 rokov, pohrozili jej výpoveďou. A napokon ju presunuli do miestnej talkšou v Baltimore. Po prvom rozhovore si vraj pomyslela: „To je to pravé pre mňa!“

V roku 1984 sa začala v Chicagu moderovať rannú talkšou. Bývala prepadákom, ale už po mesiaci z nej bola najsledovanejšia šou. Premenovali ju teda na The Oprah Winfrey Show a o dva roky neskôr ju začali vysielať po celej Amerike.

„Je ako hlavné jedlo, veľké, silné, drzé, hlučné, agresívne, hyperaktívne, smejúce sa, láskavé, duchaplné, a hladné,“ okomentoval jej začiatky televízny stĺpkar Howard Rosenberg.

Už nikdy Ku Klux Klan
Winfreyovej šou sa stala najsledovanejšou talkšou v histórii amerického vysielania. Nielen pre celebrity, čo do nej chodia, a tiež nielen pre zaujímavé témy, ktoré rozoberá. Možno je tak najmä pre otvorenú atmosféru, úprimnosť a empatiu, ktorú dokázala dnes 55-ročná Oprah Winfreyová vyčarovať.

„Dôvod, prečo sa mi podarí otvoriť ľudí pred kamerou, je, že všetci ľudia majú rovnakú dušu. Všetci chceme to isté. Ani ja nie som iná ako ostatní. Som len človek,“ povedala.

V polovici 90. rokov pripravovala relácie o srdcových chorobách, politike, spiritualite, meditácii, ale aj o výzdobe domov. Často spovedala celebrity, hovorili hoci aj o súkromných problémoch, chorobách, drogových závislostiach. Winfreyová sa vždy zaujímala aj o neznámych ľudí, ktorí urobili zaujímavé objavy.

„Oprah je ako súčasť rodiny, sadá si s nami k obedu a rozpráva sa s nami, keď sme sami. Prinútila ľudí, aby sa starali o problémy, o ktoré sa stará aj ona. Genialita a posolstvo Winfreyovej je v tom, že robí talkšou, ktorá preniká do našej kultúry a formuje naše životy,“ povedal televízny moderátor Phil Donahue.

Ale je aj niekoľko tém, ktoré Winfreyová odmieta. „Mala som napríklad v relácii členov Ku Klux Klanu, skindehov a neonacistov. Uprostred nakrúcania mi zišlo na um: Veď toto nikomu nerobí dobre, toto nikomu nepomôže! Už nikdy nedám v mojej šou priestor napríklad satanistom či rasistom. Nahrala som aj reláciu s masovým vrahom, ktorý zabil 80 ľudí, ako hostí som mala aj pozostalých obetí. Neodvysielali sme ju, pretože by to bol len voyeuristický pohľad na sériového vraha. A nikomu by to nič iné neprinieslo,“ povedala.

Lepšia ako Superman
Keď mala 32 rokov, mala Winfreyová na konte prvý milión. Hneď po štyridsiatke už žila s majetkom 340 miliónov dolárov. Tromfla tak herca Billa Cosbyho a vytlačila ho ako jediného černocha z rebríčka 400 najbohatších Američanov podľa časopisu Forbes. Ekonomický magazín ju dokonca označil za jedinú černošskú miliardárku v histórii a najbohatšiu Afroameričanku 20. storočia.
Tento rok sa jej majetok vyšplhal už na 2,3 miliardy dolárov. Je totiž najviac platenou televíznou zabávačkou v histórii. Ročne si pripíše na účet 275 miliónov dolárov.

A boduje nielen vo finančných rebríčkoch. V roku 2003 vytlačila aj Supermana či Elvisa Presleyho a stala sa najväčšou popkultúrnou ikonou. Časopis Times ju niekoľko rokov po sebe zaradil medzi najvplyvnejšie ženy sveta.

„Oprah vzišla z ničoho a stala sa najsilnejšou ženou. Myslím si, že nielen v Amerike, ale na celom svete. Má kredit, má talent. A rozprávkové bohatstvo i rozprávkovú silu dosiahla sama,“ povedal politický komentátor Bill O'Reilly.

Slávne momenty šou

V roku 1987 išla Winfreyová do okresu Forsyth v štáte Georgia, ktorý mal verejnú povesť ohniska rasizmu. Vďaka jej relácii však vysvitlo, že väčšina obyvateľov je za rasovú integráciu.

Epizóda v roku 1988 ukázala Winfreyovú, ako odtláča vagón plný masti – symbol kilogramov, ktoré schudla.

Nasledovanejšia relácia bola odvysielaná v roku 1993, keď prijal pozvanie Michael Jackson, ktorý nezvykol verejne vystupovať. Jeho otvorenú spoveď sledovalo 100 miliónov divákov.

Tom Cruise v roku 2005 vyskočil počas natáčania na pohovku, pokľakol na jedno koleno, aby všetkým oznámil, ako veľmi miluje svoju vtedy ešte novú lásku, budúcu manželku Katie Holmes. Gaučový incident vyhlásili za Najprekvapivejší televízny moment.

V roku 2007, na začiatku 19. sezóny šou, si každý divák v publiku našiel na sedadle kľúče od nového Pontiaca 6. Winfreyová zakričala: „Máte auto! Máte auto! Máte auto! Každý tu má auto!“ Časopis TV Guide to pomenoval jednou z naúžasnejších televíznych chvíľ v dejinách. Autá nedarovala Winfreyová, ale automobilová spoločnosť. Bola to jej reklamná kampaň.

Winfreyová sa rozplakala, keď do relácie prišiel jej detský vzor, učiteľka zo základnej školy Mary Duncanová.

Člen skupiny Backstreet Boys A. J. McLean sa objavil v šou v roku 2003 s matkou. Otvorene hovoril o svojej závislosti na drogách aj o liečení. Winfreyová ho prekvapila, keď do šou pozvala aj ostatnú časť skupiny, ktorá mu prišla vyjadriť podporu. Speváci sa stretli prvý raz po dvoch rokoch.

V roku 2009 sa cez satelitné vysielanie ukázala v šou kontroverzná účastníčka súťaže Británia má talent, speváčka Susan Boyleová.

debata chyba