Recenzia: Willis sa vrátil, ale v slabom filme

Bruce Willis je späť. Na plátnach kín ho slovenskí diváci mohli naposledy vidieť pred dvoma rokmi. vo štvrtok má premiéru jeho novinka Klony. Willis sa v nej objaví hneď v dvoch podobách.

03.12.2009 07:00
Bruce Willis v úlohe agenta FBI Toma Greera vo...
Bruce Willis v úlohe agenta FBI Toma Greera vo filme Klony.
debata

Príbeh filmu, ktorý nakrútil režisér tretieho Terminátora Jonathan Mostow, je totiž o ľuďoch a ich náhradníkoch. Spoločnosť dospela do takého štádia, že sa ľudia stiahli z verejného života a do ulíc vyslali roboty, ktoré ovládajú zo svojich príbytkov. Ich klony sú krajšie, zdatnejšie a trvácnejšie. Aj agent FBI Tom Greer má svojho náhradníka, kým mu ho neukrižujú rozzúrení ľudia, ktorým sa nepáči princíp klonovania. Skutočný Tom Greer teda vylezie zo svojej izby a pustí sa do vyšetrovania náročného prípadu. Ktosi používa záhadnú zbraň, ktorá likviduje náhradníkov aj ich operátorov – teda ľudí.

Základné informácie o svete, v ktorom sa príbeh odohráva, tvorcovia ponúknu počas úvodných titulkov. A povedia toho málo na to, aby ho presvedčivo definovali. Vyvolávajú pochybnosti. Prečo ľudia takto hromadne pristúpili na nové pravidlá? Čo vlastne robia, keď za nich „žijú“ náhradníci? Ako to, že nestúpol počet samovrážd? Veď tento systém pôsobí poriadne ubíjajúco.

Tvorcovia sa uspokojili s odpoveďou: „V tomto systéme je to jednoducho lepšie.“ Pre diváka teda určite nie. Sledovanie honby na záhadnú zbraň, ktorá sa kotúľa od jedného majiteľa k druhému, mu totiž veľký pôžitok neposkytuje. Hoci v tom celom operuje sympatický Bruce Willis.

Prípad, ktorý v úlohe Greera rieši, vyvoláva tiež pochybovačné otázky. Nehovoriac o hrdinovom pošramotenom vzťahu s manželkou, ktorá sa mu v ľudskej podobe vyhýba. Prečo sa k nej Tom dostane až na konci filmu?

Akčné scény produkujú len priemernú zábavu, takže divákom už nezostáva nič, čo by ich výrazne upútalo. Vo svete Klonov, ktorý tvorcovia načrtli, sa mohli diať zaujímavé veci. Zostal však vo vratkej a sterilnej podobe.

Hodnotenie Pravdy: 2 hviezdičky z 5

Klony, USA 2009
scenár: Michael Ferris, John D. Brancato
réžia: Jonathan Mostow
hrajú: Bruce Willis, Radha Mitchellová, Rosamund Pikeová, James Cromwell a iní
slovenská kinopremiéra: 3. decembra

debata chyba