Digitalizácia môže zakliať kiná na Slovensku

Menšie kiná sa obávajú o svoju budúcnosť. Premietacie sály po celom svete, ak chcú divákom ponúkať nové filmy, budú musieť prejsť z klasického na digitálne premietanie. Európska komisia v týchto dňoch ukončuje verejnú diskusiu, ktorá má nájsť spôsob, ako získať peniaze na digitalizáciu kín. Ako najreálnejšie zatiaľ vyzerá zavedenie poplatkov pre distribútorov filmov, pretože tí prechodom na digitál ušetria až 80 percent nákladov.

04.12.2009 13:03
Digitálny projektor má zatiaľ len deväť kín na... Foto:
Digitálny projektor má zatiaľ len deväť kín na Slovensku.
debata

Ak sa však dohoda nenájde, hrozí, že mnoho kín najmä v menších mestách zanikne, keďže digitálne projektory stoja približne 100-tisíc eur (3 milióny korún). Zopakovala by sa tak vlna zatvárania kín, aká bola naposledy pred dvadsiatimi rokmi. V roku 1989 bolo na Slovensku 1¤300 kinosál, v súčasnosti ich je dvesto a len 9 z nich je vybavených digitálnym projektorom.

„Ak sa nenájdu peniaze na kúpu digitálnych projektorov, tak polovica klasických kamenných kín zanikne,“ myslí si Ľubomír Pavlovský, šéf kina Torysa, kam sa chodia školiť premietači z celého Slovenska. Mesto Sabinov si však zrejme kino chce udržať. „Sú aj väčšie mestá, kde kino nemajú. Teraz som kupoval do kina nový zvuk, to tiež niečo stálo,“ hovorí zamestnanec mestského kultúrneho strediska Pavlovský.

Podľa Pavlovského ľudia stále chodia radi do kina. Návštevnosť však závisí od toho, aké sú filmy. „Rok 2005 bol veľmi dobrý, 2006 úplne slabý a tento rok taký nadpriemerný.“

Prechod na digitál najviac vyhovuje distribútorom filmov. „Sú z toho značné úspory, pretože netreba posielať škatule s filmami a takisto otitulkovanie alebo dabovanie filmu je jednoduchšie. Zároveň aj kvalita obrazu je asi o štvrtinu vyššia.“ hovorí Ivan Sollár, predseda Únie filmových distribútorov. Predpokladá, že ešte asi štyri roky sa budú filmy distribuovať duálne a potom sa prejde na digitál, ktorý je lacnejší aj na výrobu kópií. „Digitálna distribúcia by bola pre nás výhodnejšia, ale niektoré malé kiná s tým môžu mať problém, pretože digitálny projektor je veľmi drahý,“ potvrdzuje Dana Freyerová zo spoločnosti Intersonic.

Ďalšou výhodou digitálneho premietania je, že film môže mať premiéru hneď po celej krajine a menšie mestá nemusia čakať, kým k nim dorazí klasická filmová kópia. „Digitálne premietanie pre kino znamená vyššiu návštevnosť, pretože ľudia prídu za kvalitou,“ dodáva Sollár. Dve digitálne kinosály v súčasnosti možno nájsť v Bratislave a Košiciach, po jednej je v Banskej Bystrici, Trnave, Žiline a v Ružomberku. „Ľudia vyhľadávajú kvalitu. Digitálna kinosála má výrazne vyššiu návštevnosť ako ostatné,“ potvrdila Andrea Baisová zo spoločnosti Palace Cinemas v Bratislave.

Európska komisia upozorňuje, že treba vymyslieť spôsob, ako financovať prechod na nové projektory, pretože technologická revolúcia podľa nej ohrozuje až tretinu kín v celej Európe. Zatiaľ sa zdá, že na to prispejú distributéri, ktorí prechodom na digitál ušetria najviac. Peniaze z vybraných poplatkov by potom išli do fondu, z ktorého by sa nákup projektorov dotoval.

Na Slovensku na tento účel bude slúžiť Audiovizuálny fond. „Predpokladáme, že do procesu podpory digitalizácie kín sa zapoja viaceré subjekty vrátane miest a obcí,“ uviedla Nataša Slavíková, generálna riaditeľka sekcie médií a audiovízie z ministerstva kultúry. Konečná podoba financovania digitalizácie by mala byť známa na budúci rok.

V Ružomberku kinu pomohlo mesto a zvažuje to aj Liptovský Mikuláš

Digitalizácia kín je nevyhnutná a treba nájsť spôsob, ako malým kinám pri prechode na novú technológiu pomôcť, hovorí Mária Pichnarčíková, predsedníčka Združenia prevádzkovateľov a pracovníkov kín.

Myslíte, že prechod na digitálne premietanie kín môže priniesť novú vlnu zániku kín na Slovensku?
Našťastie pre slovenské kiná je zatiaľ digitálnych kópií len málo, takže nič im nebráni premietať klasické 35-milimetrové kópie. To, samozrejme, platí aj pre české kiná, ale tie majú ešte o jednu výhodu navyše. V Čechách je politika smerom ku kinám určite priaznivejšia. Tam ministerstvo kultúry dalo peniaze na digitalizáciu 25 kamenným kinám.

Kde by sa dali nájsť peniaze na digitalizáciu?
Táto technológia je veľmi drahá, počiatočná investícia vychádza zhruba na 2,5 milióna korún (83-tisíc eur), čo si menšie kiná nemôžu dovoliť. Na Slovensku je len 36 kín, ktoré za minulý rok vytvorili tržby milión korún a viac. Sté kino v poradí malo tržby stotisíc a ďalších sto kín, ktoré sú nižšie v rebríčku, malo ešte nižšie tržby. Z toho je jasné, že kiná samy nemajú šancu si na digitálny projektor našetriť. Ale napríklad vo Francúzsku sa kiná húfne digitalizujú a idú na to peniaze vyzbierané zo štátnych lotérií. To zatiaľ u nás nehrozí.

V Ružomberku však miestne kino prešlo na digitál svojpomocne…
Pomohlo mu mesto, ktoré sa rozhodlo na novú technológiu prispieť, čo je z môjho pohľadu veľmi chvályhodné. V súčasnosti je v hre Liptovský Mikuláš. Opäť tradičné kamenné kino a opäť by zakúpenie digitálneho projektora išlo z mestských prostriedkov.

debata chyba