Titanic je minulosť, kiná má ovládnuť Avatar

O režisérovi Jamesovi Cameronovi si jeho spolupracovníci myslia, že navštívil planétu Pandora. Pri nakrúcaní veľkofilmu Avatar, ktorý sa na Pandore odohráva, mal totiž jasnú predstavu o tom, ako má vyzerať tamojšia príroda a aká je kultúra jej obyvateľov. Novinári sú zo zhmotnenia jeho predstáv prevažne nadšení. A hoci Avatar vstúpi do amerických kín až v piatok, už sa uchádza o viaceré ceny. Získal aj štyri nominácie na Zlatý glóbus.

17.12.2009 07:49
Avatar Cesta vody Foto:
Jake Sully a Neytiri vo filme Avatar: Cesta vody.
debata

Cameron napísal prvý scenár snímky v roku 1995, ale dlho posúval začiatok nakrúcania. Čakal na príchod dokonalejších technológií. A keď konečne spustil kameru, vymýšľal si za pochodu všelijaké zlepšováky. „Nakrúcanie Avataru bolo ako skok z útesu a šitie padáka počas pádu,“ vyhlásil.

Plánoval vytvoriť veľkú 3D šou, aby divákov vrátil do kín a vyvolal v nich dojem, že film „nevideli, ale zažili“. „Môžete si urobiť pirátsku kópiu 3D filmu, ale nie v 3D,“ cituje Camerona agentúra Reuters.

Hovorca filmového štúdia 20th Century Fox uviedol, že výroba Avataru stála 237 miliónov dolárov (približne 163 miliónov eur) a jeho propagácia ďalších 150 miliónov (103 miliónov eur). Náročná 3D snímka spája akciu živých hercov s počítačovou grafikou. Ľudské pohyby, gestá a výrazy tváre zachytili špeciálne kamery a preniesli ich na fiktívne postavy avatarov a obyvateľov Pandory nazývaných Na'vi.

„Herci sa ma pýtali, či sa ich pokúšam nahradiť. Naopak, snažili sme sa dodať im silu, dať im možnosť vytvoriť postavy bez obmedzení. Nechcem nahrádzať hercov, práca s nimi ma baví. Teraz si však môžeme dovoliť komfort a byť kýmkoľvek a čímkoľvek bez otravného nanášania zložitého mejkapu,“ ozrejmil režisér.

Ten rozmanitý svet plný rastlín a neuveriteľných krajinných útvarov vznikal v počítačoch a herci hrali v štúdiu, kde nebolo takmer nič. Predstaviteľ hlavnej úlohy Sam Worthington to prirovnal k divadelnému javisku, kde je najdôležitejším záchytným bodom herecký partner.

V tomto prípade to bola Zoe Saldanová. „Trénovala som lukostreľbu a robila som pohybové cvičenia. Mali sme úžasného choreografa z Cirque du Soleil, aby sme vytvorili špecifickú chôdzu a maniere obyvateľov Na'vi. Tiež sme jazdili na koňoch a pracovali na bojovom umení wushu,“ uvádza herečkine slová distribútor filmu.

Avatar však nestojí len na akcii, dobrodružstve a romantickej zápletke. Hovorí aj o tom, čo podľa Worthingtona súvisí so súčasnou situáciou, keď vyspelé krajiny bojujú s tými, ktoré oplývajú nerastným bohatstvom. „Ľudská rasa má históriu písanú krvou,“ myslí si Cameron. „Ide o pocit sme tu, sme veľkí, máme zbrane, technológiu a tak máme na všetko na tejto planéte právo,“ cituje režiséra Česká tlačová kancelária. Avatar má podľa neho zasiahnuť najmä emócie.

Cameron už nosí v hlave nápady na ďalšie dve časti snímky. Aby ich však mohol nakrútiť, musí sa dariť tej prvej. Keby dosiahla tržby jeho staršieho hitu Titanic, bol by režisér za vodou. S tržbami 1,8 miliardy dolárov je Titanic najúspešnejší film všetkých čias.

Hity režiséra Jamesa Camerona

Terminátor (1984)
celosvetové tržby: 78 miliónov dolárov (približne 53,3 milióna eur)

Votrelci (1986)
celosvetové tržby: 131 miliónov dolárov (približne 89,5 milióna eur)

Priepasť (1989)
celosvetové tržby: 90 miliónov dolárov (približne 61,5 milióna eur)

Terminátor 2: Deň zúčtovania (1991)
celosvetové tržby: 519 miliónov dolárov (približne 354,5 milióna eur)

Pravdivé lži (1994)
celosvetové tržby: 378 miliónov dolárov (približne 258,2 milióna eur)

Titanic (1997)
celosvetové tržby: 1,8 miliardy dolárov (približne 1,2 miliardy eur)

Zdroj: Boxofficemojo.com

debata chyba