Barabáš si Ticho nad oblakmi urobil pre radosť

Cez hmlu lesa sa prediera kamera, aby ukázala svet z tatranských končiarov. Sponad oblakov, ktoré sa vlnia ako hladina mora. Inokedy pripomínajú bystrinu, uháňajúcu zo skaly. Zapadajúce slnko vykrajuje línie štítov, kým sa stratí v temnote. Filmová esej Ticho nad oblakmi je novinkou Pavla Barabáša, ktorý sa usmieva pri predstave tých, čo sa usadia pred veľkú obrazovku a nechajú sa zmagnetizovať jeho obrazmi.

18.12.2009 07:30
Záber z filmovej eseje Pavla Barabáša Ticho nad... Foto:
Záber z filmovej eseje Pavla Barabáša Ticho nad oblakmi.
debata

„Nedá sa už ani spočítať, koľkokrát som sedel pri východe či západe slnka na štítoch Tatier. A koľko ráz som ani nevytiahol kameru… Ale napĺňa ma to vnútorne už roky. Nestačí totiž vyjsť na vrchol. Keď oblaky zmiznú, nie sú zábery pre kameru až také zaujímavé. Keď sú zas vysoko, vrchol zahalí hmla. Niekoľko ráz však hory odpovedali na môj zámer. Zahrali to, čo som nikdy nevidel. Viete, to farebné divadlo, to, že sme súčasťou veľkého vesmíru, najlepšie precítite, keď si deň vymieňa službu s nocou a naopak. Slnko sa stráca v atmosfére Zeme, ktorá hrá všetkými farbami, a na druhej strane vychádza biely mesiac na purpurovo-modrej oblohe. A vy ste nad tým všetkým. O plynutí času viete len z plynutia oblakov pod vami. Ostávate, lebo viete, že príde druhé svetlo, keď štíty budú nasvietené odrazom lúčov zo stratosféry. Je to magická chvíľa. A potom nasledujú dlhé nočné zostupy s pokladom v batohu i v človeku samom,“ vyznal sa Pavol Barabáš.

V dlhých záberoch sleduje pohybujúce sa oblaky. Zaznamenáva meniace sa svetlo, ktoré hrá so skalnatými štítmi magickú hru. Len fascinujúce obrazy a hudba. Jej autorom je MAOK, čo je prezýva Martina Tesáka. „Napísal som pekný scenár s poznaním a prežitou filozofiou hôr. O tom, čo všetko mi dávajú… Ale keď som ho dával dokopy so zábermi, bolo to akoby navyše,“ prezradil najoceňovanejší slovenský filmár.

„Tatranské štíty, vrcholky hôr, ukazujú na iný svet. Existuje tenká línia, pásmo, ktoré keď prekročíme, vstúpime do dimenzie čistoty, kde kričí iba jediná vec – ticho. Tajomné spojenie zeme a hôr v pásme nad oblakmi, v priestore medzi dvoma svetmi odpútava od reality a privádza myseľ do vytúženého stavu. Na oblakmi získava akúsi jednoduchú krásu a pravdu, ktorá pozdvihuje ducha a srdce uspôsobuje na dobro. Rozradostenú dušu nemôže nič spútať. Tam nad oblakmi cítiť to tajomné spojenectvo s vesmírom,“ opísal Barabáš svoje pocity.

Filmovú esej Ticho nad oblakmi tvoria štyri časti: Plynutie, Cesta domov, Pomaly plávam, Pokoj. Každá ponúkne meditujúcej mysli inú cestu. A všetky jedinečný zážitok harmónie, pokoja a krásy.

Povedali o filme
„Všetci sme zaraďovali Pavla Barabáša do oblasti tradičného dokumentu. Tieto názory treba zrevidovať. Jeho nový film si vystačí bez postáv a bez slov, potreboval len hory, oblaky, sneh a vietor. Je meditatívny, elegantný – film esej. Samozrejme naň treba mať aj špeciálnu náladu – ak ju máte, navarte veľa čaju s rumom, zavolajte kamarátov a pustite si ho. Pôsobí ako balzam, ako oddych. A ani nemusíte mať radi hory. Musíte však mať radi myslenie a uvažovanie.“
Martin Ciel, filmový teoretik

„Pomocou minimalistických prostriedkov s dôrazom na asociatívne myslenie sa tvorca snaží vtiahnuť diváka k spoločnému prežitiu čistoty a krásy v kontraste k hektickej dobe, ktorá sa usadila v našom myslení. Hyperrealistickým zobrazením premien a prchavosti javov v imanencii hudby autor navodzuje pocity zvláštneho uvoľnenia, ktoré zachádzajú až do relaxačných sfér. Zážitok z Ticha nad oblakmi pohlcuje a mobilizuje imaginatívne aj zmyslové vnímanie.“
Alois Ditrich, scenárista a režisér

"Už pri prvom videní plynúcich oblakov niekde pod vami začala mi v hlave znieť hudba. Bol to zaujímavý pocit, akoby tá hudba nad tými oblakmi stále hrala. A ja len tým, že som sa vzniesol do magického priestoru, som ju mohol počuť a následne zhmotniť. Zároveň pomaly plynúci rytmus, v ktorom oblaky tečú, je veľmi blízky môjmu vnútornému rytmu, takže keď som sa pozeral na Paľove zábery, akoby som sa pozeral do seba.
MAOK, Martin Tesák, autor hudby

DVD s filmom Ticho nad oblakmi si môžete s Pravdou kúpiť od soboty 19. decembra

debata chyba