Cameron sa vyhlásil za kráľa a pri nakrúcaní je ako generál

"Som kráľ sveta!" zvolal režisér James Cameron po tom, čo dostal Oscara za film Titanic. Nikdy predtým sošku nezískal, ale v ten večer, 23. marca 1998, ich dostal hneď tri. O to väčšie prekvapenie nastalo, keď sa po úspechu Titanicu nadlho odmlčal. Hranú novinku predstavil až teraz a opäť ide o veľký kúsok. O Avatar.

19.12.2009 09:00
James Cameron Foto:
Režisér James Cameron s manželkou Suzi.
debata

Svet poznal Camerona už dávno pred Titanicom, veď stál za hitmi ako Terminátor, Votrelci či Terminátor 2: Deň zúčtovania. V oblasti akčných trikových filmov patril k elite. Všetko, čo nakrútil, bolo úspešné. Okrem hororu Piraňa 2, ktorým v roku 1981 debutoval, a nenadchol ním ani kritikov, ani divákov. Nemal pri jeho tvorbe ideálne podmienky, ale sám kedysi vyhlásil, že ak chce byť niekto režisér, nemá vyčkávať, ale chopiť sa kamery a nakrúcať. Výsledok nemusí stáť za veľa, ale určite to bude aspoň poučná skúsenosť. V Cameronovom prípade platí, že druhý pokus dopadol oveľa lepšie. Po Pirani prišiel Terminátor, ktorý sa stal slávnou značkou.

Rodáka z kanadského mesta Kapuskansing odmalička priťahovala voda a fascinácia podmorským životom sa často odráža aj v jeho filmoch. Dokonca aj v najnovšom Avatare, ktorý sa odohráva na planéte Pandora a mnohé z tamojších rastlín a živočíchov pripomínajú faunu a flóru vodného sveta. „V dospelosti som strávil viac ako 2 500 hodín pod vodou a na dne oceánu som videl úchvatné veci. Pripomínalo to cudziu planétu,“ povedal režisér na londýnskej tlačovej konferencii k filmu Avatar.

Camerona od detstva priťahovala aj veda. Rád skúmal rôzne vzorky pod mikroskopom alebo pozoroval hviezdy. A veľa čítal. „Keď vidím seba v desiatich rokoch, tak som sa v podstate nezmenil. Týka sa to túžby niečo postaviť, dať dokopy ľudí a urobiť niečo veľké. Kedysi to bola pevnosť či domček na strome. A teraz robím vlastne to isté. Zozbieram nejaké decká, aby mi pomohli stavať pevnosť, ale rozdiel je v tom, že to stojí sto miliónov a tie decká sú v mojom veku,“ cituje Camerona internetová stránka achievement.org.

Film, ktorý ho v puberte výrazne oslovil, bol Kubrickov majstrovský kúsok 2001: Vesmírna odysea. Cameron dokola čítal knihu o výrobe snímky a snažil sa pochopiť technologické procesy. Na základe Kubrickovho sci-fi si však uvedomil aj to, že film nemusí stáť len na vyrozprávaní príbehu, ale môže byť plnohodnotným umeleckým dielom. Neskôr, keď sa rozhodoval, kam nasmeruje svoj život, ho zase „nakopli“ Hviezdne vojny. Natoľko, že si zvolil filmárčinu.

„Čo ma k filmu definitívne pritiahlo, bolo to, že jedine tam som videl priestor, ktorý mi umožňoval skĺbiť prácu v oblasti vizuálneho umenia, moju chuť rozprávať príbehy, túžbu porozumieť technológiám a fascináciu zostrojovaním,“ vysvetlil Cameron. A podľa vzoru svojich obľúbených filmov a kníh sa aj on vo svojej tvorbe často venoval cudzorodým svetom a bytostiam. V Terminátoroch konfrontoval ľudí s dokonalými kyborgmi vyslanými z budúcnosti, vo Votrelcoch útočili na posádku vesmírnej lode odolné mimozemské príšery, v Priepasti sa pod morom objavuje zvláštna forma života. A v Avatare, ktorý mal vo štvrtok slovenskú premiéru, sa ľudia dostávajú vlastnou vinou do konfliktu s modrými, tri metre vysokými obyvateľmi planéty Pandora.

Hrozba zániku je tiež jeden z frekventovaných motívov Cameronovej tvorby. Ako uviedol, Titanic bol pre neho mikrokozmom, ktorý predstavoval zánik sveta. Avatar zase upozorňuje na barbarský postoj ľudstva k prírodným zdrojom a na jeho expanzívnosť spojenú s násilím. Posolstvo Avatara spočíva aj v tom, že empatia a pokus porozumieť cudzej kultúre prinášajú lepšie výsledky ako agresívny výpad proti „tým druhým“.

Cameronove filmy však odrážajú aj jeho znalosti v oblasti vedy, špeciálne vo fyzike a optike. Často sú označované za priekopnícke z pohľadu trikov a špeciálnych efektov. Najnovší Avatar je citovaný ako prelomové dielo v oblasti komerčnej 3D zábavy, ktorá kombinuje živých hercov s počítačovo modelovanou realitou.

Cameron je vždy nadšený pre technologické posuny a výzvy, pritom však zdôrazňuje kľúčový význam príbehu. Nemožno mu uprieť zmysel pre výrazných hrdinov, ktorí veľa znamenali aj pre ich predstaviteľov. Terminátorom rozbehol hviezdnu kariéru Arnolda Schwarzeneggera a ako protiváhu k jeho kyborgovi postavil Cameron ženskú postavu. V centre Votrelcov stojí húževnatá Ellen Ripleyová, ktorú si zahrala Sigourney Weaverová a Titanic priniesol celosvetovú slávu Leonardovi DiCapriovi a Kate Winsletovej, ktorí stvárnili milencov z opačných pólov spoločenskej hierarchie.

Herec Sam Worthington, ktorý dostal hlavnú úlohu vo filme Avatar, tiež tvrdí, že spolupráca s Cameronom pomohla jeho kariére. O nakrúcaní povedal, že musel byť projektu úplne odovzdaný, nesťažovať si a tvrdo pracovať. Režisér vraj potom z neho dostával to najlepšie. „Pracoval by som s ním po zvyšok svojho života – každú sekundu dňa. James je tam, kde je, najmä vďaka svojej odvahe. Nesúvisí to len s technológiou použitou pri Avatare, ale aj s tým, že svoj posledný film nakrútil pred takmer trinástimi rokmi. Bol to Titanic, najväčší film všetkých čias, a prekročiť vlastný tieň, to si vyžaduje odvážneho chlapíka,“ cituje Worthingtona distribútor Avatara. „Pre neho je tvorba filmu ako vojna, každý má svoje určenie a všetci sú v tom spoločne. On je pritom generál,“ ozrejmil herec.

debata chyba