Výročie vojny pripomína aj Signum laudis na DVD

Slovenský filmový ústav pri príležitosti stého výročia začiatku 1. svetovej vojny vydal na DVD film Martina Hollého Signum laudis a už skôr tiež snímku Paľa Bielika Štyridsaťštyri. "Obe snímky sa odohrávajú počas prvej svetovej vojny a sú nekompromisnou obžalobou jej krutosti a nezmyselnosti," vysvetľuje Simona Nôtová zo Slovenského filmového ústavu.

04.08.2014 13:06
debata
Signum laudis vyšlo na DVD Foto: SFÚ
signum laudis Signum laudis vyšlo na DVD

„Signum laudis patrí k tým veľkým vojnovým dielam, ktoré prekročili svoje pôvodné žánrové vymedzenie. Jeho výpoveď nadobudla časovú i priestorovú univerzálnosť a zasahuje nás obnažením desivej dimenzie ukrytej na dne človeka,“ píšu Dejiny slovenskej kinematografie o filme, ktorý na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch získal Osobitnú cenu poroty a v období rokov 1946 – 1986 bol, čo sa týka vývozu, najúspešnejším slovenským filmom, keď ho kúpili do vyše tridsiatich krajín.

Film podľa scenára Jiřího Křižana a Vladimíra Kalinu nakrútil režisér Martin Hollý. Do hlavnej úlohy fanaticky poslušného kaprála Hoferika obsadil Vlada Müllera. „Je to vojak telom i dušou, bezmedzne oddaný armáde i monarchii, ktorú je ochotný brániť do posledných síl. Jeho prílišný zmysel pre povinnosť a občas až slepá viera v ideály sa mu však stanú osudnými,“ uvádza filmový ústav.

O obsadení Müllera mal Martin Hollý vopred jasno: "Už pri čítaní scenára som myslel na Vlada Müllera. Hoferik je drsný a neurvalý chlap, zabijak s obrovskou silou, človek, ktorý si vo svojej naivite myslí, že koná čestne a statočne, keď v mene cisára ženie na smrť svojich ľudí. A Vlado Müller je skutočný chlap.“ Vo filme hrajú aj známi českí herci Ladislav Frej, Ilja Prachař, Josef Bláha, Radovan Lukavský, Jiří Kodet, Miroslav Zounar a Pavel Zedníček.

Film vychádza na DVD s digitálne remastrovaným obrazom a zvukom. Okrem neho sú na DVD aj texty o filme i tvorcoch a fotogaléria. Film je na DVD s voliteľnými titulkami v šiestich jazykoch – anglicky, francúzsky, nemecky, taliansky, rusky a slovensky.

Koncom minulého roka vydal filmový ústav v súvislosti so stým výročím vypuknutia vojny aj DVD s filmom Paľa Bielika Štyridsaťštyri (1957) o vzbure slovenských vojakov proti dôstojníkom rakúsko-uhorskej armády 71. trenčianskeho pešieho pluku v srbskom meste Kragujevac počas prvej svetovej vojny. Aj toto DVD obsahuje rôzne bonusy a titulky v siedmich jazykoch. Aktuálne na DVD vyšiel aj jediný celovečerný film slovenského exilového režiséra Leopolda Laholu Sladký čas Kalimagdory (1968), ktorý nakrútil na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #DVD #Signum laudis #výročie 1. svetovej vojny