Po rozchode s Madonnou sa zameral na Holmesa. A uspel

Britský režisér Guy Ritchie odštartoval kariéru filmom Zbaľ prachy a vypadni, ktorý nakrútil v roku 1998 za smiešne peniaze a neprerobil.

30.12.2009 06:00
Guy Ritchie Foto:
Britský režisér Guy Ritchie.
debata

O dva roky neskôr uspel s Podfu©kom, ale to už sa o ňom všade hovorilo ako o manželovi Madonny a otcovi ich prvého dieťaťa. Prominentný pár sa síce vlani rozviedol, ale Ritchieho kariéru pozdvihla novinka Sherlock Holmes. Už to nie je lacný film. V amerických kinách sa mu však darí výborne a zajtra má premiéru na Slovensku.

„Jeden môj neschopný spolužiak nakrútil príšernú reklamu a dostal za to obrovské peniaze. Fakt, že sa mu podarilo získať takú prácu a že mal tú odvahu vyhlásiť sa za režiséra, ma dostatočne inšpiroval,“ povedal Ritchie o svojom rozhodnutí stať sa filmárom. V tom čase mal 25 rokov a bol bez práce. Priateľka, ktorá robila pre produkčnú spoločnosť, mu dohodila džob a o rok neskôr si už vyskúšal réžiu na krátkom filme The Hard Case. Trvalo však ďalšie tri roky, kým predstavil svoj celovečerný debut Zbaľ prachy a vypadni.

Gangsterská komédia o londýnskej partičke chlapíkov, ktorí potrebujú súrne zohnať veľké peniaze, stála iba 1,3 milióna dolárov (približne milión eur). Svieža kombinácia akcie a humoru v štýlovo a dynamicky vyrozprávanom príbehu zabrala a tržby napokon prekročili hranicu 25 miliónov dolárov (17 miliónov eur). A to mal Ritchie spočiatku nemalé problémy zohnať peniaze na výrobu. Dosť mu pomohlo, keď sa do projektu zapojila Stingova manželka Trudie Stylerová. A práve ona zoznámila nádejného režiséra s Madonnou.

Nasledujúca kriminálna komédia Podfu©k, v ktorej si zahrali aj Brad Pitt či Benicio Del Toro, bola ešte úspešnejšia ako titul Zbaľ prachy a vypadni. V kariére Guya Ritchieho však prišli aj pády. Prepadákom bola napríklad romantická komédia Stroskotanci z roku 2002. Hlavnú ženskú úlohu v nej stvárnila Madonna. „Bol to nízkorozpočtový film plánovaný ako malý projekt. Ale také čosi sa nedá, keď v tom účinkuje Madonna,“ cituje režiséra britský denník Guardian. „Nesúhlasím s tým, že ide o zlý film. Je taký, aký som ho zamýšľal urobiť. Mal to byť ironický a jeden z politicky najnekorektnejších filmov svojej doby. Predpokladám, že tú iróniu prekryla obrovská sláva Madonny,“ dodal 41-ročný rodák z anglického Hatfieldu.

Nedarilo sa však ani snímke Revolver a režisér to komentoval slovami, že to nie je film pre masové publikum. Začiatkom tohto roka mala slovenskú premiéru jeho RocknRolla a teraz prichádza Guy Ritchie vo veľkom štýle s novinkou Sherlock Holmes. Vznikla v koprodukcii Spojených štátov, Veľkej Británie a Austrálie a jej rozpočet sa údajne vyšplhal na 80 miliónov dolárov (zhruba 55 miliónov eur). Film však utŕžil len počas prvého víkendu v amerických kinách viac ako 65 miliónov dolárov (45 miliónov eur). Je teda isté, že sa stane najúspešnejším projektom Ritchieho kariéry.

„Vybral som si Holmesa, pretože som potreboval prácu. A okrem toho som chcel odísť od malých nezávislých filmov a toto sa mi zdal byť dokonalý prechod. Rozhodol som sa zostať pri anglickej identite, ale v tomto prípade máme aj americké svaly a americké vrecká,“ uvádza režisérove slová stránka moviesonline.ca. Príbeh filmu sa odohráva v Londýne na konci 19. storočia a producent Joel Silver uviedol, že Ritchie v ňom zachoval to, čo diváci očakávajú – teda dramatickosť a záhady. Dodal však, že režisér ho obohatil o nečakané dávky akcie a humoru.

debata chyba