Sundance láka na Lennona aj lesbičky

Hoci je americký filmový festival Sundance považovaný za Mekku nezávislého filmu, každý rok priláka do populárneho lyžiarskeho strediska Park City v Utahu aj množstvo hollywoodskych hviezd. Výnimkou nebude ani jeho 26. ročník, ktorý sa začína 21. januára.

12.01.2010 07:54
Julianne Moore Foto:
Julianne Moore uvidia na festivale vo filme Deti sú v poriadku, v ktorom si zahrala lesbičku.
debata

„Naším poslaním je podporovať nezávislých umelcov a oslavovať originalitu, kreativitu a zaujímavé rozprávanie,“ povedal zakladateľ festivalu Robert Redford. Sundance tento rok ponúkne okolo 120 celovečerných filmov z takmer štyridsiatich krajín sveta. Vyše osemdesiat z nich v svetovej premiére.

Medzi nimi napríklad film režisérky Lisy Cholodenkovej Deti sú v poriadku. V ňom sa Julianne Mooreová a Annette Beningová zhostili netradičných úloh. Zahrali si lesbický pár, ktorého deti sa jedného dňa rozhodnú, že vypátrajú svojho biologického otca. Skontaktujú sa so spermo bankou, ktorá im s ním dohodne stretnutie. Ako zasiahne príchod nového človeka rodinnú pohodu? Film sa bude premietať mimo súťaže.

Takisto ako ďalšia hviezdne obsadená novinka, generačná komédia The Romantics režisérky Galt Niederhofferovej. V snímke nakrútenej podľa režisérkinej knižnej predlohy sa po niekoľkých rokoch stretáva skupina spolužiakov z vysokej školy. Dôvodom je svadba Lily a Toma. Príde aj Lilin najlepší kamarát a Tomova bývalá priateľka. Lenže Tom deň pred svadbou nečakane zmizne. Medzi hviezdami, ktoré sa vo filme objavia, sú Katie Holmesová, Anna Paquinová alebo Elijah Wood.

Na festivale sa predstaví aj Woodov kolega z Pána prsteňov Orlando Bloom. Zahral si jednu z postáv v režijnom debute herca Marka Ruffala Sympathy for Delicious, príbehu nádejného diskdžokeja, ktorý náhle skončí na invalidnom vozíku. Objaví však v sebe schopnosť liečiť ľudí. Vo filme si zahrali aj Juliette Lewisová či Christopher Thorton.

Sundance si zaspomína aj na Johna Lennona – vďaka filmu Nowhere Boy britského režiséra Sama Taylora-Wooda. Snímka nakrútená podľa knihy Lennonovej nevlastnej sestry Julie sa zameriava na spevákove detstvo a dospievanie. Lennona si vo filme zahral Aaron Johnson, jeho tetu Mimi Kristin Scott Thomasová. „Obsadenie tvorí veľkú časť filmu. Bolo veľmi dôležité získať do úloh správnych ľudí,“ povedal režisér pre britský denník The Daily Mail.

debata chyba