Žiška: Cameron je dobrý filmár aj stratég a obchodník

V rebríčku najúspešnejších filmov všetkých čias sú na prvých dvoch miestach filmy Avatar a Titanic, ktoré nakrútil James Cameron. O tom, prečo je to tak a prečo sú na čele rebríčka samé dobrodružné snímky, porozprával filmový publicista Adrián Žiška, pracovník Slovenského filmového ústavu.

30.01.2010 12:00
Záber z filmu Avatar. Foto:
Záber z filmu Avatar.
debata

Prečo sa stal Avatar takým veľkým fenoménom?
Spočiatku panovali obavy, či film uspeje, ale ľudia z neho spravili fenomén. Mesiac pred premiérou silnel marketing filmu a nalákal do kín istý typ divákov. Ďalej tu boli fanúšikovia, ktorí vývoj projektu sledovali od počiatku a vedeli, že pôjde o niečo nevídané. Potom úspech snímky narastal vďaka ústnej pošte medzi divákmi. Oznamovali si, že ak treba nejaký film vidieť v kine, tak je to Avatar. Lebo v kine vyznie jeho revolučná triková stránka najlepšie. Uveriteľnosť kompletne digitálne vytvoreného sveta zašla v Avatarovi zatiaľ najďalej. Cameron zároveň ukázal, že tretí rozmer nie je iba výstavnou atrakciou, ale účinne zintenzívňuje prežitok z rozprávania. Navyše Avatar vstupuje do kín v najlepšom čase na propagáciu tretieho rozmeru. Veď vlani bola najvýraznejším ukazovateľom v oblasti prevádzky kín digitalizácia a zavádzanie 3D kinosál. Za pár rokov nám už možno tretí rozmer zovšednie, no teraz je Avatar presne takou vlajkovou loďou, akú tento rozmer potreboval.

Stojí za úspechom Avatara aj jeho príbeh?
Zohral v tom úlohu. Cameron nikdy nebol rozprávač extra originálnych príbehov. Jeho silu vidím v tom, že dokáže sprostredkovať základné emócie cez klasický príbeh a ľudia nemajú problém stotožniť sa s tým, čo im predkladá. A celé to robí v dokonalom technickom vyhotovení, ktoré je u neho samozrejmosťou. V neposlednom rade má Avatar trochu šťastie, že prišiel v čase, keď sa svet spamätáva z krízy a ľudia hľadajú únik zo zaťažujúcej reality. Avatar je dostupný produkt, ktorý ponúka iný svet. Planétu, na ktorej ľudí čaká celkom nové dobrodružstvo.

Je to dôkaz toho, že Cameron vie prísť v správnom čase so správnym typom filmu? Prečo koncom 90. rokov uspel jeho Titanic?
Tak ako je Cameron dobrý filmár a vizionár, je aj veľmi dobrý stratég a obchodník. Vie, že ľuďom netreba podávať pravdy zložito. Stačí to urobiť jednoducho a cez príbeh, ktorý ich uchváti. Titanic je krásny príklad filmu pre viaceré generácie a zároveň pre mužov aj ženy. Cameron ukazuje katastrofu, ktorú pozná celý svet, a do toho zakomponoval aj romantickú líniu. V prvej polovici filmu zaujme charaktermi, a keď má na základe toho divákov plne v područí, vrhne postavy do víru akcie. Tá svojím technickým vyhotovením budí opäť obdiv.

V prvej desiatke rebríčka najúspešnejších filmov všetkých čias sú dobrodružné snímky ako Pán prsteňov, Piráti Karibiku či Harry Potter. Prečo dominujú práve tieto?
Vždy ide o kombináciu viacerých faktorov. Pre mňa je príznačné hlavne to, že filmy ako Pán prsteňov a Harry Potter majú za sebou úspešné knižné predlohy. Knihy spustili prvú vlnu záujmu o film a filmy zase zvýšili záujem o knihy. Je to cyklus. No a dôvodom sú aj spomínané úniky z reality súčasného sveta. Film ako masové médium je určený hlavne na oddych a zábavu. Ponúka alternatívu k bežnému životu. To diváci oceňujú.

Prečo na čele spomínaného rebríčka vládnu rôzne časti filmových sérií, ak nerátame Avatar a Titanic?
Ostatné filmy nemajú za sebou takú silnú značku, ťažšie sa presadzujú do povedomia. Hoci môžu byť kvalitné, neprechádzajú naprieč viacerými žánrami, sú úzko profilované a nedokážu zasiahnuť také široké publikum ako filmové série. Pri sériách sú diváci zároveň zvedaví, ako budú pokračovať.

debata chyba