Lasica a ženy: S rokmi mu pribúdal aj šarm

Má povesť neprístupného muža, ktorý si v civile radšej udržiava od ľudí odstup a týka sa to aj žien. Postavy a situácie, ktoré stvárnil v televízii, na javisku či vo filme, však o Milanovi Lasicovi prezrádzajú, že má srdce, je hravý a vie oceniť ženskú krásu. Kto si spomenie napríklad na Silvester roku 1977, vybaví sa mu, ako Lasica spolu so Satinským a Janou Kocianovou spievajú šansón C est si bon. Speváčka má čierne šaty s velikánskym výstrihom na chrbte, otvor siaha až niže pása a odhaľuje intímnejšie partie, Lasica pri pohľade do tohto výstrihu rozohráva pôvabnú scénku so sexuálnym podtextom, presvedčivo naznačuje, že "to je dobré".

31.01.2010 10:00
Táňa Pauhofová a Milan Lasica Foto:
Milan Lasica gratuluje ocenenej herečke Táni Pauhofovej.
debata

Naozaj úprimne citovo zaangažovaného ho však diváci videli asi o dva roky neskôr, keď si do relácie Ktosi je za dverami pozvali sestry Vášáryové, z ktorých Magda je dnes jeho manželkou a s Emíliou hráva. Krásne sestry vtedy vtrhli do relácie ako svieži vánok, hrali spolu na klavíri, štebotali, boli krásne a – toto všetko má Lasica doma stále. Plus dve dcérky.

Medzi kolegyňami herečkami je obľúbeným partnerom, o to viac, že hrať s ním sa nepodarí každej. Je obľúbený nielen preto, že automaticky vrhá lesk na partnerku, ale je to pre ne aj vzácny profesionálny zážitok – dá sa tak zblízka nazrieť, ako pracuje, ako vytvára postavu, predstavenie. Viaceré herečky sa cítili vyznamenané, že si ich Milan Lasica zvolil za svoje partnerky na javisku. Marta Sládečková, Zuzana Marošová, Zuzana Fialová… Hovorili nielen o cti, ale aj o veľkej škole.

Moderátorka Zuzka Neubaeurová, ktorá spolupracovala s Miroslavom Horníčkom a Jánom Roháčom, sa v Prahe stretávala aj s mladým Milanom Lasicom a Júliusom Satinským, ktorí patrili medzi Horníčkových priateľov. „Milan Lasica si vždy udržiaval odstup. Bolo to už v tom, že mal vo zvyku s každým si vykať. Keď sme sa stretli, Julo Satinský mi hneď tykal, bol bezprostredný, skamarátili sme sa, chodili sme po krčmách, ale s Milanom Lasicom to bolo iné. Jeho vykanie – a to sme boli ešte mladí – vytváralo okolo neho kruh, ktorý sa len tak neprekračoval. Nechával na žene, aby mu navrhla tykanie, ale ja som to nikdy neurobila. Podvedome som cítila, že on sa nerád len tak zľahka zbližuje a mne ten odstup neprekážal. Dodnes si vykáme. Odvtedy uplynulo už veľa rokov a ja vidím, že Milan Lasica je teraz krajší ako vtedy. Dozrel tým najlepším spôsobom,“ spomína moderátorka.

Bezprostredný vzťah s Milanom Lasicom má herečka Zuzana Fialová. Tento „neprístupný“ kolega ju nazýva kamarátkou. Ako to dosiahla? „Pracovali sme spolu, dve hodiny sme sami na javisku a tam sa už nedá pred hereckým partnerom schovať nič. Mne sa páči ako herec aj ako človek. On mi aj radí, aj som sa s ním hádala. Milujem múdrych ľudí a dokážem si vždy niečo od nich uchmatnúť. Nejaké poznanie. Dokážem donekonečna počúvať inteligentných ľudí a dokážem aj doliezať: poraďte mi, povedzte mi svoj názor na túto vec… Milan už nechce točiť, nebaví ho to, ale ja som ho prehovorila,“ hovorí herečka.

Spisovateľka Oľga Feldeková, ktorá je Lasicovou kolegyňou na televíznej obrazovke, sa o spoluglosátorovi vyjadrila: „Je vtipný, zábavný, priateľský. Nikomu nezávidí a každému dopraje úspech. Do partie je ako vyšitý. A keď má chlap – hoci aj vo vyššom veku – takéto vlastnosti, tak má samozrejme aj sexepíl.“

Diváci majú radi hry, v ktorých Lasica účinkuje s Milkou Vášaryovou. Ich špičkové výkony majú ešte ďalší – možno rodinný – rozmer. Hrá však aj s hviezdami, ktoré nie sú z rodiny. Napríklad s českou herečkou Danielou Kolářovou. V roku 1989 vo filme Dušana Kleina Vážení priatelia, áno hral s českou hviezdou Janou Hlaváčovou. Mali pred sebou žeravú posteľnú scénu a vyšlo to tak, že sa scéna nakrúcala hneď na začiatku filmovania. Jana Hlaváčová s úsmevom spomína, že sa sotva stačila spamätať a už bola s Lasicom pod paplónom. Dovtedy ho vôbec nepoznala. Vraj sa najprv predstavil: "Ja som Lasica. Ako sa má manžel?”

debata chyba