Herec Robin Williams je mŕtvy. Pravdepodobne ide o samovraždu

Americký komik a herec Robin Williams v pondelok vo veku 63 rokov tragicky zomrel. Príčinou smrti bolo udusenie, pravdepodobne dôsledkom samovraždy. Herec trpel depresiami a opakovane sa liečil aj zo závislostí - naposledy nastúpil do kliniky pre odvykanie len nedávno.

12.08.2014 06:51 , aktualizované: 07:50
Robin Williams Foto: ,
Herec Robin Williams na archívnej snímke.
debata (9)

Herec, ktorý v poslednej dobe bojoval s návykovými látkami, bol v júli prijatý do rehabilitačného centra v štáte Minnesota, uviedla agentúra Reuters. Podľa jeho priateľov ale v tej dobe nebral žiadne drogy a neholdoval ani alkoholu. Liečba bola vraj zameraná na odstránenie príznakov prepracovanosti. Podľa amerických novinárov prepadal Williams ťažkým depresiám.

Potvrdil to aj jeho hovorca, ktorý v oficiálnom vyhlásení uviedol: „Robin Williams zomrel dnes ráno. V poslednom čase sa potýkal s vážnymi depresiami.“ Dodal tiež, že rodina prosí o súkromie, aby mohla v tejto ťažkej chvíli trúchliť. „Je to tragická a náhla strata,“ citoval server JustJared.com.

Herec Robin Williams na archívnej snímke.
Herec Robin Williams na snímke z roku 1982 zo...
+9Herec Robin Williams v ženskom kostýme počas...

Robin Williams, ktorý pochádzal z bohatých pomerov a pred herectvom študoval politológiu, získal prvú oscarovú nomináciu v roku 1987 za rolu vo filme Dobré ráno, Vietnam. Ďalšiu nomináciu mu priniesla o dva roky neskôr dramatická rola vo filme Spoločnosť mŕtvych básnikov a v roku 1991 úloha bezdomovca v snímke Kráľ rybár.

Oscara získal v roku 1997 za rolu psychiatra v psychologickej dráme Dobrý Will Hunting. Slávu si vydobyl aj v obľúbených televíznych seriáloch.

Prezident Barack Obama vo vyhlásení označil Robina Williamsa za jedinečnú osobnosť, ktorý svoj ​​talent rozdávala „slobodne a veľkoryso všetkým, ktorí to potrebovali najviac“. Podľa vyhlásenia Bieleho domu Obama s rodinou vyjadril sústrasť Williamsovej rodine a jeho priateľom.

Sústrasť vyjadril Williamsovej manželke Susan Schneiderovej spolu s početným radom hereckých kolegov aj režisér Steven Spielberg, ktorý zosnulého umelca označil za komického génia. „Nemôžem uveriť, že odišiel,“ uviedol Spielberg.

„Dnes ráno som stratila manžela a najlepšieho priateľa,“ uviedla vo vyhlásení Schneiderová. „Svet stratil najmilovanejšieho herca a prekrásnu ľudskú bytosť.“

Williams sa narodil v Chicagu v roku 1951 a vyrastal na predmestí Detroitu. Naposledy o sebe dal vedieť posledný júlový deň, keď na Twitteri zablahoželal dcére Zelde k 25. narodeninám.

Robina Williamsa diváci môžu okrem spomenutých snímok poznať z mnohých filmov, prevažne komediálneho žánru. Za všetky spomeňme snímky Jumanji, Jack, Otec v sukni, Flubber, ale aj drámy Ako prichádzajú sny či Čas prebudenia.

Reakcie celebrít na Twitteri na smrť Robina Williamsa:

Herečka Mia Farrow: Och nie! Bol si taký milovaný!

Herečka Evan Rachel Wood: Absolútne zničená a neschopná slov. Neviem, čo mám povedať. Bol obrovskou súčasťou môjho detstva.

Herec a komik Steve Carell: Robin Williams spravil svet o kúsok lepším. Nech odpočíva v pokoji.

Herečka Emmy Rossum: Zlomilo mi to srdce. Robin Williams bol svetlo môjho detstva. Odpočívaj v pokoji.

Komik Jimmy Kimmel: Aký bol zábavný, taký bol milý a dobrý. Prosím, ak ste smutní, zdôverte sa s tým niekomu.

Herečka Minnie Driver: Moje srdce je zlomené. Robin bol nádherná a dobrosrdečná duša. Neviem pochopiť, že už je preč. Cítim obrovskú ľútosť s jeho rodinou.

Herec Steve Martin: Nemôžem byť viac zaskočený stratou Robina Williamsa, človeka, veľkého talentu, hereckého partnera a výnimočnej duše.

Herečka Ali Larter: Devastujúca strata. Naše srdcia sú s pozostalými.

Hudobník Lenny Kravitz: Robin Williams bola česť poznať ťa.

Moderátorka Ellen DeGeneres: Nemôžem uveriť správam o smrti Robina Williamsa. Dal tak veľa mnohým ľuďom.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #herec #úmrtie #samovražda #Robin Williams