Šanca Toma Cruisa bude opäť nulová

Filmová spoločnosť Paramount bola ešte pred časom s hercom Tomom Cruisom na nože a jeho účinkovanie v ďalšej časti úspešnej filmovej série Mission: Impossible nebolo isté. Hollywoodska hviezda však teraz potvrdila, že sa objaví aj vo štvrtej časti. Ak tvorcovia všetko stihnú načas, príde do kín už v prvej polovici budúceho roka.

10.02.2010 17:32
Záber z filmu Mission: Impossible III Foto:
Záber z filmu Mission: Impossible III
debata

„Tom a J. J. Abrams sú veľmi talentovaní a sme uchvátení, že budeme s nimi spolupracovať,“ povedal šéf spoločnosti Paramount Brad Grey. Abrams, ktorý pred štyrmi rokmi režíroval tretiu časť série a naposledy sa do kín dostal jeho Star Trek, bude tentoraz film produkovať. Režisér štvorky sa ešte len hľadá. Známi sú však scenáristi. Príbeh filmu napíšu Josh Applebaum a André Nemec. Tí sú podpísaní napríklad pod úspešným televíznym seriálom Alias.

Cruise sa do potýčky s Paramountom dostal v lete roku 2006. Filmovej spoločnosti, s ktorou predtým Cruisova produkčná firma spolupracovala 14 rokov, prekážalo hercovo kontroverzné správanie. Podľa Paramountu to, že Cruise verejne propagoval scientologickú cirkev a odrádzal ľudí od užívania antidepresív, škodilo jeho filmom a ukrajovalo z ich ziskov. „Hoci ako osobu ho máme radi, myslíme si, že obnoviť jeho zmluvu by nebol dobrý ťah,“ citovala vtedy stránka CNN predstaviteľa spoločnosti Viacom, ktorá Paramount vlastní. Išlo teda o peniaze a o tie ide aj teraz. Filmová séria Mission: Impossible patrí totiž s tržbami viac ako 1,4 miliardy dolárov (1,9 mld. eur) k najúspešnejším filmovým trilógiám.

Inšpiráciou pre film bol rovnomenný televízny seriál z polovice šesťdesiatych rokov. Na obrazovky sa vrátil v novej podobe koncom osemdesiatych rokov a pod názvom Nulová šanca sa vysielal aj na Slovensku. Cruise vo filmovej sérii stvárňuje hlavnú postavu – agenta Ethana Hunta, ktorý sa v seriálových verziách neobjavuje.

Okrem Mission: Impossible chystá Paramount aj pokračovanie ďalších filmových hitov. Nové dobrodružstvá G.I. Joe a Transformerov by sa na plátna kín mali dostať v roku 2011, pokračovanie Star Treku o rok neskôr. Premiéra štvrtej časti Mission: Impossible je zatiaľ naplánovaná na máj budúceho roka.

Tom Cruise sa naposledy v slovenských kinách objavil ako plukovník Claus von Stauffenberg, ktorý stojí v čele protinacistického sprisahania vo vojnovej dráme Bryana Singera Valkýra. Najnovšie sa divákom predstaví v akčnej komédii Knight and Day. V nej si zahrá tajného agenta. Sekundovať mu bude Cameron Diazová, s ktorou sa pred kamerou stretli po deviatich rokoch od filmu Vanilkové nebo (2001).

Mission: Impossible (1996)
Špionážny triler Briana De Palmu sa sčasti nakrúcal aj v Prahe a zahralo si v ňom aj niekoľko českých hercov. Po zmasakrovaní elitnej špionážnej jednotky hľadá CIA zradcu vo vlastných radoch. Ethan Hunt (Tom Cruise), ktorý patrí k podozrivým, preto rozbehne pátranie na vlastnú päsť.

Mission: Impossible II (2000)
Pokračovanie v réžii Johna Woo. Niekdajší kolega Ethana Hunta Sean Ambrose (Dougray Scott) sa pridal na stranu zločinu a podarilo sa mu získať nebezpečný vírus, ktorý môže ohroziť existenciu ľudstva. Úlohou Ethana Hunta je získať ho aj vďaka pomoci Ambrosovej exmilenky (Thandie Newtonová) späť.

Mission: Impossible III (2006)
Tretiu časť série v réžii J. J. Abramsa prijali filmoví kritici najlepšie. Ethan Hunt sa chce usadiť a užívať si pokojný život so svojou snúbenicou. Lenže kolegovia potrebujú jeho pomoc. Huntovu chránenkyňu Lindsey Farrisovú (Keri Russellovú) totiž zajal obávaný obchodník so zbraňami Owen Davian (Philip Seymour Hoffman)…

debata chyba