Hřebejk: Radšej milión divákov ako deväť Českých levov

"Je to bomba, že otvárame oficiálnu sekciu Berlinale naším filmom Kawasakiho růže," povedal vo štvrtok pred odletom na festival do Berlína režisér Jan Hřebejk.

12.02.2010 09:00
Jan Hřebejk Foto:
Jan Hřebejk
debata

Prečo vám tak dlho trvalo, kým ste sa pustili do pálčivej témy udavačstva v minulom režime?
Asi sme k tomu museli so scenáristom Petrom Jarchovským dospieť. Veľmi sa nám páčil nemecký film Životy tých druhých. Divácky neatraktívnu tému nakrútil režisér Florian Henckel von Donnersmarck nesmierne príťažlivo. Pripútal divákov a poskytol im katarziu.

Inšpiroval vás?
To zas nie. Inšpiračným zdrojom bol dokument Josefa Císařovského o niekdajšom riaditeľovi Krátkeho filmu Kamilovi Pixovi, ktorý patril medzi zakladateľov Štátnej bezpečnosti v Československu. Postava Kafku, ktorého hrá Ladislav Chudík, je touto nesmierne kontroverznou postavou, ktorej minulosť v päťdesiatych rokoch bola príšerná, priamo inšpirovaná.

Prečo ste najzápornejšiu postavu zverili práve Chudíkovi?
Povedal som si, čo tak osloviť práve jeho. Rola nie je fyzicky náročná, takže technicky to nebude problém. Vedel som, že má zdravotné problémy, ale hovoril som si – budeme nakrúcať len dva dni, postaráme sa oňho. Išlo o podobný nápad, ako keď Sergio Leone obsadil „klaďasa“ Henryho Fondu vo filme Vtedy na Západe do zápornej úlohy alebo keď Gregory Peck hral Mengeleho v Chlapcoch z Brazílie. Nehovorím, že sme takí dobrí, ale mali sme rovnaký „rajc“.

Ústredného hrdinu mal pôvodne hrať Jiří Menzel. Prečo ste namiesto neho obsadili Martina Hubu?
Menzel ponuku odmietol. Upozornil ma tým na fakt, že postava Pavla je zle napísaná. Tak sme scenár prerábali a prerábali a trúfam si povedať, že to by už Menzel nezahral. Nová podoba postavy si vyžadovala iný typ herectva ako len existovanie. Martin Huba je unikátny herec, takže nie náhodou sa teraz objavil asi v piatich českých filmoch.

Antonín Kratochvíl je fotograf. Veľmi ste sa trápili s nehercom, ktorý získal nomináciu na Českého leva za výkon vo vedľajšej role?
Keď sme na dvojdňovom sústredení s hlavnými hercami na Morave čítali text, Antonín bol šialene zlý. Večer sme s Jarchovským chodili okolo vody a hovorili si: Čo urobíme? Budeme ho musieť preobsadiť a kto mu to povie? Trošku pripitý som sa s problémom zveril aj herečkám, ktoré mi povedali: Vykašli sa na to, len ho nenechaj text čítať. Na druhý deň som mu tie vety povedal, on ich povedal po mne a bol úplne fantastický. A keď som cítil, že to niekde nefunguje, tak som to zrušil.

Potešilo deväť nominácií na Českého leva?
Je to satisfakcia. Najväčšiu radosť mám z nominácie strihača Vladimíra Baráka, s ktorým som urobil deväť filmov. Navyše vždy je to reklama. Keby sa ma však niekto spýtal, či by som bol radšej, keby prišiel milión divákov a nedostali by sme ani jednu nomináciu, neváhal by som ani minútu. Andrzej Wajda povedal, že kto niekedy videl rad pred pokladnicou kina na svoj film, vie o čom hovorí.

debata chyba