Zomrela slávna ikona filmu noir - herečka Lauren Bacall

Vo veku 89 rokov zomrela americká herečka Lauren Bacallová, ktorá je divákom známa predovšetkým z noirových filmov 40-tych rokov so svojím vtedajším manželom Humphreyom Bogartom.

13.08.2014 06:54
Obit Lauren Bacall Foto: ,
Herečka Lauren Bacall na snímke z roku 2010 po porevzatí Oscara za celoživotné dielo.
debata (1)

O jej smrti informovala v utorok Bogartova rodina. K najoceňovanejším výkonom Bacallovej patrí rola z filmu Dve tváre lásky, za ktorú bola nominovaná na Oscara. Zlatú sošku však získala herečka, ktorej kariéra trvala vyše pol storočia, až pred piatimi rokmi za celoživotné dielo.

Hollywood začal jej herecké schopnosti uznávať už v prvých rokoch kariéry, keď sa ako čerstvá dvadsiatnička objavila po Bogartovom boku v ranných povojnových filmoch Hlboký spánok a Temná pasáž, ktoré sú považované za klasické diela filmu noir. V tej dobe sa tiež stala Bogartovou manželkou a žila s ním až do jeho smrti v roku 1957. Mali spolu dve deti.

Neskôr účinkovala aj v komédiách ako napríklad Ako si vziať milionára, kde hrala s Marilyn Monroe. Známa je aj jej rola vo Vražde v Orient Exprese.

Herečka Lauren Bacall so svojím naželom Humprey... Foto: SITA/AP
Lauren Bacall s Herečka Lauren Bacall so svojím naželom Humprey Bogartom na snímke z roku 1945.

Na plátne sa objavila aj po boku Johna Wayna, Gregoryho Pecka či Kirka Douglasa. Na divadelných doskách sa presadzovala najmä v muzikáloch, za Applause z roku 1970 získala prestížnu cenu Tony.

Nomináciu na Oscara a Zlatý glóbus si vyslúžila až viac ako polstoročie po svojom filmovom debute za Dve tváre lásky v roku 1996, kde stvárnila autoritatívnu matku Barbry Streisandovej.

Jej druhým manželom bol ďalší slávny herec Jason Robards, po ktorého boku žila v rokoch 1961 až 1969. Následne ho však opustila, vraj kvôli jeho alkoholizmu. Mala s ním syna, ktorý je tiež hercom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hollywood #úmrtie #herečka #Lauren Bacall #film noir #Humprey Bogart