Rudolf Urc: Na svoje si prídu deti aj náročnejší diváci

Aj Dáždnik Ondreja Slivku, Strážca sen Ivana Popoviča či Kúzelník a kvetinárka Vlastimila Herolda sú na DVD Slovenský animovaný film. Novinka predstavuje šestnásť krátkych animovaných filmov desiatich režisérov. O výber sa postaral dramaturg Rudolf Urc, ktorý je aj autorom knihy Animovaný film.

19.02.2010 10:00
Rudolf Urc Foto:
Rudolf Urc
debata

Podľa akého kľúča ste pri výbere postupovali?
Vyberal som z animovaných filmov, ktoré sme robili na Kolibe a ktoré má autorsky pod palcom Slovenský filmový ústav. Pôvodne sme predpokladali, že vyjdú dve DVD, jedno pre deti a jedno pre ostatných. Z rôznych dôvodov sme nakoniec museli všetko zhrnúť do jedného, takže je to tak trošku guláš všeličoho. Určite si však príde na svoje detský divák aj ľudia, ktorí chcú vidieť náročnejšie kino.

Čo bolo hlavným kritériom?
Aby boli zastúpení všetci najvýznamnejší režiséri a aby každý z filmov, ktorý tam je, bol niečím špecifický – buď témou, alebo spracovaním či technológiou.

Prečo ste napríklad vybrali Pieseň Jaroslavy Havettovej, ktorá vznikla na skladbu Kde jsi včera byl?
Havettovej technika je veľmi podobná tomu, ako robili Angličania Žltú ponorku. Zaujímavé je, že ona urobila tento film ešte predtým, ako videla animovanú snímku Georgea Dunninga, čiže jej Pieseň je predsa len niečo zvláštne. Navyše hudobný žáner býva v animovanom filme dosť málo používaný.

Až štyrmi filmami predstavujete tvorbu Viktora Kubala. Prečo ste výber začali jeho filmom Zem?
Za tých dvadsaťpäť rokov bol najplodnejší autor. A Zem bola prvým filmom, ktorým Kubal prezentoval nový rukopis výrazových prostriedkov aj farby. Dovtedy bol poplatný „roháčovskej“ kresbe a odrazu sa z toho obmedzenia utrhol. A vynikajúco sa zhostil komplikovanej témy o zaberaní úrodnej pôdy panelákmi. Zem mala obrovský ohlas a okamžite sa jej ujal vtedajší minister poľnohospodárstva v Prahe Smrkovský. Vtedy sme sa po prvý raz stretli s človekom, ktorý neskôr v roku 1967 a 1968 čosi znamenal aj v politike. Navyše, tento Kubalov film je stále aktuálny.

Posledným filmom je Malíkovo Bábätko v banke. Čím je významný?
Reprezentoval vrchol, lebo tam vstúpilo Štúdio animovaného filmu do koprodukcií. Seriál Vladimíra Malíka Bábätko vznikal v koprodukcii s Bulharmi, ktorí boli v animovanej tvorbe vynikajúci. Odrazilo sa to aj na filmoch, ktoré bolo odrazu profesionálne veľmi zručné.

Prečo sa výber končí rokom 1988?
V roku 1990 štúdio prestalo existovať. Animované filmy potom robili rôzne súkromné firmy, na ich diela však Slovenský filmový ústav už nemá autorské práva.

debata chyba