Dostojevskij v rukách komika

Richard Ayoade je známy anglický standupový komik. Vo svojej režijnej filmografii však siaha po prekvapujúco "serióznych" námetoch. Najnovšie do kín vypravil vydarenú, takmer kafkovsky-orwellovskú adaptáciu prózy, ktorej autorom je v skutočnosti Fiodor Michajlovič Dostojevskij. Mrazivý Dvojník s Jessem Eisenbergom a Miou Wasikowskou aj vás možno prinúti prehodnotiť svoje druhé "ja".

14.08.2014 09:00
32-dvojnik hore 4x Foto:
Ústrednú dvojrolu vo Dvojníkovi stvárnil Jesse Eisenberg.
debata

James Simon verzus Simon James

Byť každodenným svedkom vlastnej nedokonalosti, hádzať si pod nohy polená a sledovať, ako príležitosti prichádzajú aj odchádzajú… Žiaden vzťah nie je taký zložitý a frustrujúci ako vzťah človeka k sebe samému. V živote Simona Jamesa však prehlušuje čokoľvek iné, oberá ho o všetku radosť aj energiu. A tiež o odvahu osloviť pôvabnú Hannah, ktorú nenápadne pozoruje v práci, a vďaka ďalekohľadu už aj z domova. Aj ona je osamelá, aj ona sa zdá skôr poslušným sluhom, než pánom vlastného osudu, a Simon tusí, že by im spolu mizéria tohto sveta pripadala o čosi znesiteľnejšia. Pri stretnutí s ňou však nikdy nedokáže nájsť tie správne slová. Rovnako sa nevie ani ohradiť pred neochotnou servírkou, drzým chlapíkom, kvôli ktorému nevystúpi načas z vlaku, alebo vrátnikom, čo ho každodenne v práci mučí podozrením, že tam nepatrí.

Pocit bezvýznamnosti u Simona Jamesa naberie epické rozmery, keď k nemu do práce prichádza nový zamestnanec. Volá sa James Simon, vyzerá presne ako on, no je jeho pravým opakom. Sebavedomý, odvážny, schopný presadiť sa v akejkoľvek situácii. Čoskoro sa stáva šéfovým obľúbencom aj miláčikom všetkých žien – vrátane krehkej Hannah. Pokušenie prehodiť si so svojím lepším „ja“ aspoň na chvíľu roly začína byť neodolateľné. Stane sa James Simonovým spasiteľom alebo katom?

Kroky hnedo-sivou ulicou

Drásavá aj satirická štúdia precitliveného „človeka milióna“, ale tiež bezohľadne uniformnej spoločnosti, ktorá sa po ňom vozí ako parný valec, patrila k Dostojevského raným literárnym počinom. Jej tiesnivú klaustrofobickú atmosféru Ayoade pretlmočil vlastným filmárskym jazykom a okorenil odvážnymi, no nie nemiestnymi inováciami. Utrpenie mladého úradníka sledujeme v hnedo-sivom opare, v štylizácii akoby do čias sovietskej totality. Utopický ba až vedecko-fantastický šmrnc dodávajú celému výjavu machistické televízne seriály, ku ktorým sa nešťastný hrdina občas upína v túžbe po vlastnom zmužnení a premene. Tvorcovia sa pohrali aj so zvukom, ktorý atmosféru sna, či skôr nočnej mory, ešte podtrháva – napríklad v detailoch, akým je ozvena krokov, ktorá pokračuje, aj keď postavy ostali stáť. Alebo japonské „odrhovačky“ na pozadí.

Premyslená výprava evokuje divadelnú intimitu a chvíľami môže byť jej zovretie filmovému divákovi až nepríjemne tesné. No už samotný námet, ktorý sa vlastne pohráva so šialenstvom a samovraždou, dáva tušiť, že toto nie je film na spríjemnenie piatkového večera. Ten, koho láka nazrieť až na čiernočierne dno ľudskej duše a nehnevá sa, ak vo filme nad obsahom zľahka víťazí forma, si ale príde na svoje.

Hodnotenie Pravdy: 4/5

Dvojník / Veľká Británia, 2013 / réžia: Richard Ayoade / scenár: Avi Korine, Richard Ayoade / hudba: Andrew Hewitt / hrajú: Jesse Eisenberg, Mia Wasikowska, Wallace Shawn a iní / dátum slovenskej kinopremiéry: 7. august

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dvojník #Mia Wasikowska #filmová recenzia #Richard Ayoade