Recenzia: Princezná a žaba nie je najlepšia disneyovka, ale poteší

V kinách sa to len tak hemží počítačovo animovanými komédiami a do popredia sa nebezpečne tlačí 3D formát. Do tejto situácie prichádza nová disneyovka Princezná a žaba. Klasicky animovaná. Ako dobre.

19.02.2010 07:00
Záber z filmu Princezná a žaba Foto:
Záber z filmu Princezná a žaba
debata

Príbeh je síce inšpirovaný starou známou rozprávkou, ale pozor. Bozk, ktorým má krásna deva vyslobodiť zakliateho princa, spôsobí v tomto filme pravý opak. Premení na žabu aj vysloboditeľku. Je ňou Afroameričanka Tiana, ktorá túži po vlastnej reštaurácii, ale chýbajú jej peniaze. Dúfa, že keď pomôže princovi Naveenovi, dostane odmenu.

Ona je pracovitá a ambiciózna, on je lenivý pôžitkár (áno, musí sa od nej učiť). Preto sa často doberajú. Vyzerá to, že sa k sebe nemôžu hodiť. Ale protiklady sa priťahujú. A diváci veľmi skoro vytušia perspektívu ich vzťahu. Otázkou zostáva azda len to, ako sa k celej veci postaví Tianina bohatá kamarátka Charlotte.

Jednoduchý príbeh so životnými múdrosťami dávkovanými po lopate má viacero vydarených epizód a oživujú ho komické figúrky s muzikálovými výstupmi. Film sa odohráva v New Orleanse a hudobné čísla kombinujú džez, blues aj gospel. Výsledok je zaujímavý. A film nezíva prázdnotou ani čo sa komických figúrok týka.

Prekážať môže napríklad spomínané poučkovanie či nepochopiteľné konanie hlavného „záporáka“. Každému nemusí byť po chuti ani gýčové vyznenie veľkých scén alebo obmäkčujúco prívetivý tón smerovaný k detským divákom. Je to však disneyovka. A tvorcovia do nej rozložili dostatok atrakcií, aby nenudili ani pamätníkov starších klasických disneyoviek. Princezná a žaba nepatrí k tým najlepším, ale poteší. Najmä v čase, keď sa animované filmy hromadne uberajú iným smerom.

Hodnotenie Pravdy: 4 hviezdičky z 5

Princezná a žaba, USA 2009
scenár: Ron Clements, John Musker, Rob Edwards
réžia: R. Clements, J. Musker
v slovenskom znení účinkujú: Michal Hudák, Helena Krajčiová, Vladimír Kobielsky a iní
slovenská kinopremiéra: 18. februára

debata chyba