BAFTA: Dráma z Iraku porazila Avatar, Camerona jeho bývalá

Dráma z irackej vojny Smrť číha všade získala v nedeľu večer v Londýne šesť britských filmových cien BAFTA, vrátane ocenenie pre najlepší film. Zatienila tak favorizovaný Avatar, ktorý si odniesol len dve ceny.

21.02.2010 23:23 , aktualizované: 22.02.2010 00:07
Kathryn Bigelow Foto:
Režisérka Kathryn Bigelow s trofejou BAFTA za najlepšiu filmovú réžiu. Vyslúžila si ju za prácu na filme The Hurt Locker (Smrť číha všade).
debata

Film Smrť číha všade priniesol ocenenie za najlepšiu réžiu Kathryn Bigelow, bývalej manželke Jamesa Camerona, ktorý nakrútil Avatar. Oba filmy boli nominované na osem cien BAFTA, ktoré sa považujú za jeden z ukazovateľov pred marcovým udeľovaním Oscarov.

Snímka Smrť číha všade o amerických pyrotechnikoch v Iraku napokon premenila nominácie na ceny v kategóriach najlepší film, najlepšia réžia, scenár, kamera, strih a zvuk a zároveň ponúkla jedno unikum – Kathryn Bigelow sa stala vôbec prvou ženou, ktorá v histórii BAFTA zvíťazila a získala sošku za najlepšiu réžiu. „Ženský boj za rovnosť je permanantným bojom. Ak toto bude aspoň mal záblesk svetla, bude to skvelé,“ uviedla režisérka po prevzatí ceny. Vyjadrila sa tiež na adresu rivality medzi jej filmom a snímkou Avatar, ktorú nakrútil jej bývalý manžel. „Je to pocta, byť s ním nominovaná. Sme veľmi dobrí priatelia. A myslím, že obaja sme hrdí – jeden na druhého.“

Herec Christoph Waltz s cenou pre najlepšieho... Foto: SITA
Christoph Waltz Herec Christoph Waltz s cenou pre najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe.

Za najlepšiu herečku vyhlásili Carey Mulligan s jej výkonom v britskom filme An Education. Dvdsaťštyriročná herečka si cenu prevzala očividne dojatá. „Vôbec som to neočakávala, preto som si nič nepripravovala. Mám chuť plakať, znamená to pre mňa všetko. Je to úplne bláznivé. Nikdy by som si nepomyslela, že môžem vyhrať,“ uviedla podľa Daily Mail herečka počas ceremoniálu. Mladý britský talent porazil aj ostrieľanejšie kolegyne ako Meryl Streep či Audrey Tautou.

Herečka Carey Mulligan víťazstvo nečakala. Foto: SITA
Carey Mulligan Herečka Carey Mulligan víťazstvo nečakala.

Cenu pre najlepšieho herca v hlavnej úlohe si odniesol Colin Firth za výkon vo filme Single Man. Ide o filmový debut módneho dizajnéra Toma Forda, ktorý vznikal ťažko. Priznal to aj ocenený Firth, ktorý vo filme stvárnil homosexuálneho vysokoškolského učiteľa. „Uvedomoval som si, že na tom filme je niečo špeciálne, ale netušil som, ako ďaleko to zasiahne. Keď sme ho nakrúcali, nikto nechcel dať naň peniaze. Tom Ford bol švorc a my sme to robili zadarmo,“ uviedol podľa Daily Mail.

Herečka Kristen Stewart s cenou pre... Foto: SITA
Kristen Stewart Herečka Kristen Stewart s cenou pre vychádzajúcu hviezdu.

Najlepším hercom vo vedľajšej úlohe sa stal podľa očakávaní Rakúšan Christoph Waltz za stvárnenie poručíka SS Hansa Landu vo filme Quentina Tarantina Nehanební bastardi. Žiadne prekvapenie sa nekonalo ani vo vedľajšej ženskej hereckej kategórii – bodovala Mo´Nique za svoj výkon vo filme Precious. Cenu pre najlepšieho nováčika roka – takzvanú Rising Star (vychádzajúcu hviezdu) si odniesla herečka Kristen Stewart.

Vybraní víťazi britských filmových cien BAFTA
Najlepší film The Hurt Locker (Smrť číha všade)
Najlepší herec v hlavnej úlohe Colin Firth (Single Man)
Najlepšia herečka v hlavnej úlohe Carey Mulligan (An Education)
Najlepší herec vo vedľajšej úlohe Christoph Waltz (Nehanební bastardi)
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe Mo´Nique (Precious)
Najlepší pôvodný scenár Mark Boal (Smrť číha všade)
Najlepší adaptovaný scenár Jason Reitman a Sheldon Turner (Lietam v tom)
Najlepší cudzojazyčný film Prorok
Najlepší animovaný film Hore (réžia: Pete Docter)
Vychádzajúca hviezda roka Kristen Stewart
Cena za výnimočný britský film Fish Tank
Cena za výnimočný britský fimový debut Moon (réžia: Duncan Bowie)
Herečka Kristin Scott Thomas nechýbala na...
Herečka Carey Mulligan bola nominovaná v...
+21Nominovaná Anna Kendrick.
debata chyba