Nedodržaný sľub nebude mať Oscara, chcú ho však Japonci

Slovensko vyslalo do oscarového súboja drámu z obdobia druhej svetovej vojny Nedodržaný sľub v réžii Jiřího Chlumského. Medzi päticu nominovaných filmov sa snímka aj napriek dobrým hodnoteniam nedostala.

02.03.2010 09:00
Samuel Spišák a Ondřej Vetchý Foto:
Samuel Spišák a Ondřej Vetchý stvárnili hlavné úlohy vo filme Jiřího Chlumského Nedodržaný sľub.
debata

„Mali sme veľké šance. Na niektorých nezávislých internetových blogoch nás uvádzali ako možných kandidátov, ktorí by sa mohli dostať medzi nominované filmy,“ povedala konateľka produkčnej spoločnosti Genta Films Iveta Černá Ivanová. „Ešte deň pred oznámením užšieho výberu deviatich filmov nás vyzvali, aby sme pracovali na doručení ďalšej kópie filmu, ktorá sa mala premietať v New Yorku. Preto nás veľmi prekvapilo, keď sme sa na shortliste nakoniec nevideli a, naopak, boli tam niektoré filmy, ktoré sa napríklad v hodnotení denníka New York Times umiestnili až za nami,“ dodala s tým, že žiaden z nich sa nakoniec nedostal do finálnej päťky. Ako Černá Ivanová dodala: „Tak v každej komisii, americká akadémia zrejme nebude výnimkou, a aj tu zohráva pri výbere veľmi silnú úlohu aj lobing.“

Okrem toho, že Nedodržaný sľub sa úspešne premietal na niekoľkých amerických festivaloch a diváci ho prijímali nadšene, občas dokonca potleskom postojačky, sa jeho tvorcovia snažili aj o čo najlepšiu propagáciu filmu. „Do kampane sme vložili to, čo sme mohli vložiť. Mali sme veľmi dobrú publicistku, ktorá sa starala o náš film, mali sme inzeráty, samozrejme, v rámci našich finančných možností a tak ďalej,“ povedala Černá Ivanová. Podľa nej distribučná spoločnosť Sony Pictures svojou kampaňou zvalcovala ostatné filmy. Z pätice nominovaných filmov distribuuje tri. Veľké distribučné spoločnosti sa pritom zaujímali aj o Nedodržaný sľub. Ich podmienkou však bola práve oscarová nominácia. Napriek tomu sa Nedodržanému sľubu črtá distribúcia aj v Amerike, hoci ho bude zrejme zastupovať menšia spoločnosť. Záujem je aj z Poľska a Maďarska, Japonci chcú zase snímku vydať na DVD.

Favoritmi medzi päticou nominovaných v kategórii cudzojazyčných filmov sú nemecká Biela stuha Michaela Hanekeho, ktorá má Zlatú palmu z Cannes aj cenu pre najlepší európsky film roka, a francúzsky Prorok Jacqua Audiarda ovenčený Césarmi, cenou BAFTA a Grand Prix z Cannes. Päticu nominovaných filmov dopĺňa víťaz minuloročného festivalu v Berlíne, peruánske Mlieko smútku, Argentínu zastupuje El secreto de sus ojos a Izrael zase tamojší film roka Ajami.

Bielu stuhu, Proroka aj Mlieko smútku uvedie na Slovensku už koncom marca festival Febiofest.

debata chyba