Zatkli uznávaného iránskeho režiséra Jafara Panahiho

Iránskeho režiséra Jafara Panahiho, ktorému štát nedovolil vycestovať na Medzinárodný filmový festival Berlinale, zatkli spolu s rodinou a hosťami v jeho teheránskom dome. Informoval o tom v utorok jeho syn.

02.03.2010 14:50
Jafar Panahi so Strieborným medveďom, ktorého... Foto:
Jafar Panahi so Strieborným medveďom, ktorého získal na festivale v Berlíne.
debata

„Zhruba o desiatej v pondelok večer, niekoľko agentov v civilnom oblečení vtrhlo do domu,“ uviedol Panah Panahi pre opozičnú webovú stránku Rahesabz. Panahiho, jeho manželku, dcéru a 15 hostí zatkli a odviedli na neznáme miesto, dodal s tým, že agenti prehľadali dom a skonfiškovali osobné veci a počítače. Panahiho nezatkli po prvý raz – nakrátko ho zadržali v lete s jeho rodinou po tom, čo navštívil na teheránskom cintoríne spomienkovú ceremóniu za zosnulú demonštrantku Nedu Aghu Soltan. Panahi na filmovom festivale v Montreale, kde bol porotcom, nosil zelenú – farbu opozície, a otvorene podporoval opozíciu. Napriek medzinárodnému úspechu väčšinu jeho diel v iránskych kinách zakázali premietať, pretože vraj ukazujú temnú stránku tamojšej spoločnosti.

Film Offside Jafara Panahiho získal v roku 2006 na Berlinale Strieborného medveďa, snímka Dayereh (2000) zas Zlatého leva na filmovej prehliadke v Benátkach.

debata chyba