Cinematik otvorí snímka Darca s Jeffom Bridgesom

Medzinárodný filmový festival Cinematik, ktorého deviaty ročník sa bude konať od 10. do 15. septembra v Piešťanoch, otvorí dráma Darca (2014) s Jeffom Bridgesom v hlavnej úlohe.

24.08.2014 05:00
Darca film Foto:
Jeff Bridges v snímke Darca.
debata

Adaptácia knihy Lois Lowry hovorí o „dokonalej“ spoločnosti, v ktorej emócie nemajú žiadne miesto. Darca je príbehom mladého chlapca Jonasa (v podaní Brentona Thwaitesa), ktorý žije vo svete bez vojen a utrpenia, no taktiež bez slobody vybrať si. Jonas spoznáva Darcu (Jeff Bridges), jediného držiteľa a strážcu všetkých pravdivých spomienok ľudstva. Jeho prostredníctvom Jonas získava to, čo nikto iný nesmie vedieť – pravdu o skutočnom živote a skúsenosti predchádzajúcich generácií. V snímke Phillipa Noycea sa predstavia aj Meryl Streep, Alexander Skarsgard, Katie Holmes či Taylor Swift.

Okrem toho sa na Cinematiku predstaví aj jeden z hitov tohtoročného Medzinárodného filmového festivalu Sundance. Snímka Frank (2014) prináša na plátna Michaela Fassbendera, ktorý v nej však nosí na ramenách veľkú maketu hlavy. Komédia Leonarda Abrahamsona čerpá inšpiráciu u hudobníka Christophera Marka Sieveya, ktorý vystupoval pod menom Frank Sidebottom a taktiež s maskou na hlave.

Organizátori Cinematiku nezabudli do programu začleniť ani dokumentárne snímky. V rámci sekcie Dokma návštevníci a návštevníčky podujatia uvidia aj film Neopúšťaj ma (Ne me quitte pas, 2013) o dvoch Belgičanoch v strednom veku, ktorým ostala iba samota, zmysel pre humor a chuť na alkohol.

Na festivale sa tiež predstaví srbsko-slovinsko-čiernohorská dráma Barbari (Varvari, 2014), ktorá nedávno získala špeciálne uznanie na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cinematik #darca #otvárací film festivalu