Vrábel: Aj Jurský park má lepší príbeh ako Avatar

Oscarové ťaženie pre Avatara nedopadlo najšťastnejšie. Režisér James Cameron prepadol. Hoci jeho film sa stal najlepšie zarábajúcou snímkou. Prívlastky naj však oscarovú akadémiu nevtiahli do stáda, ktoré snímku s modrými hrdinami zhltlo aj s navijakom. Myslí si to filmový publicista Peter Vrábel, ktorý pôsobil aj v Hollywoode.

08.03.2010 21:00
Peter Vrábel Foto:
Peter Vrábel
debata

Odzrkadľujú oscarové ocenenia kvalitu filmu?
O Oscaroch rozhodujú ľudia. Je to subjektívne. Veď každému sa páči niečo iné. Len ťažko možno povedať, že film čo vyhrá, je jednoznačne aj najlepší film. Ale vzhľadom na to, aké filmy boli uplynulý rok na trhu a aké sa dostali do nominácií, vyhral najlepší.

Svet však očakával triumf Avatara. Prečo film Jamesa Camerona nenasledoval úspech jeho Titanicu?
Avatar určite nebol najlepší film. Ale sprevádzala ho šikovná reklamná kampaň, ktorá pritiahla ľudí do kín a zarobila vyše dva a pol miliardy dolárov po celom svete.

Titanic mal zaujímavejší a komplexnejší príbeh. Bol síce jednoduchý s pekne nadizajnovanými emóciami, ale Avatar pripomínal obyčajnú rozprávku, kde sa stretnú dve civilizácie a dobro bojuje so zlom. Ak by si divák odmyslel všetky sci-fi hračky a počítačové efekty, zostal by z Avatara veľmi nudný príbeh.

Ale diváci po celom svete Avatara hltali.
Ale veď ľudia pijú kolu a fajčia, hoci vedia, že to nie je zdravé! Modré postavičky boli všade. Človek otvoril kohútik a vytiekol mu z neho Avatar. Celá kampaň bola postavená na prívlastkoch naj, naj, naj, čo pochopiteľne spustilo lavínu. Ľudia majú sklon k stádovitému konaniu. A tak stádo nasledovalo, čo sa naň valilo z médií.

Keby teda oscarová akadémia venovala Avatarovi viac a dôležitejších cien, znamenalo by to, že sa nechala vtiahnuť do stáda?
Áno. Členovia akadémie dokážu byť odolnejší proti mediálnemu ataku. A pozerajú sa na film inak ako bežný divák, ktorý ho vníma len cez jednoduchú emóciu – páči alebo nepáči sa mi. Akademici sú profesionáli, a keď sa okom odborníka pozreli na Avatara, technológie boli naozaj skvelé a novátorské – a filmu právom prisúdili Oscarov za kameru, vizuálne efekty a výpravu. Ale filmový príbeh bol obyčajný. Dokonca si dovolím tvrdiť, že Spielbergove sci-fi filmy typu Jurský park z 90. rokov mali oveľa väčšie kvality ako celý Avatar.

Vyhrávajú na Oscaroch teda stále príbehy?
Dnes sa filmy posúvajú k modernejším technológiám a niekedy už nejde ani tak o príbeh, ako o efekty. Som rád, že tentoraz bola akadémia staromódnejšia a zlato venovala príbehu. Lebo inak sa filmy budú robiť len za počítačom a ich tvorcovia budú ohurovať len tým, ako ešte viac vybuchne auto, a ako hrdina vyskočí o desať metrov vyššie do vzduchu. Krása filmu je však v príbehu a rozprávaní. A napriek tomu, že Cameron je skvelý režisér, Avatar mu nevyšiel. To už aj Terminátor mal zaujímavejší príbeh.

Na Oscaroch však zvyknú bodovať filmy, čo majú aj komerčný úspech. Je najviac zlatých sošiek pre snímku Smrť čaká všade akýmsi znakom, že na Oscaroch bude vyhrávať kvalita?
Tento film zaujal najmä výsostne aktuálnou témou. Je v ňom Afganistan a Irak. A tieto vojnové konflikty sú v Amerike veľmi citlivé. Umierajú tam ich vojaci, národ je vtiahnutý do vojny. A to isto silne zapôsobilo na akademikov.

debata chyba