Recenzia Alica uviazla v krajine bez kúzla

Tim Burton má stále chuť nakrúcať filmy, ktorým nechýba fantázia, osobitá výtvarná štylizácia a bizarné postavy. Príbeh Alice v Krajine zázrakov mu na rozohratie svojej obľúbenej hry poskytoval dobrý východiskový materiál.

11.03.2010 07:00
Záber z filmu Alica v Krajine zázrakov. Foto:
Záber z filmu Alica v Krajine zázrakov.
debata

Alica je v Burtonovej snímke 19-ročné dievča, ktoré stojí pred vydajom. Požiadanie o ruku ju však zaskočí. Nevie povedať nie a nechce povedať áno. Radšej pred svojím nápadníkom utečie. A vzápätí sa prepadáva do krajiny, v ktorej stretáva hovoriace zvieratá, bláznivého Klobučníka či tyranskú Červenú kráľovnú. Alica tam má dôležité poslanie.

Burton aj tentoraz prenáša divákov do sveta, v ktorom sú poskrúcané stromy, temná obloha a biele tváre postáv. Ale to, čo bolo napríklad v snímke Ospalá diera súčasťou funkčného a zábavného celku, v Alici nie je. Burtonova novinka je prehliadkou bizarných postavičiek, medzi ktorými pobehuje už dosť odrastená hrdinka. A jej cesta často prebieha bez účasti divákov. Pretože je na nej málo humoru, prekvapenia a vzrušenia z objavovania.

Nejde ani o poriadny prienik do vnútorného priestoru Alice, ktorá môže mať vo svojich 19 rokoch všakovaké predstavy, obavy, túžby a otázky. Nedetské.

Zostáva tu niekoľko fantastických postavičiek (viaceré z nich nie sú veľmi originálne), záverečný súboj s príšerou, aký už diváci isto videli, očakávané výčiny zmaľovaného Johnnyho Deppa, zábavná veľká hlava Červenej kráľovnej a krehká krása Mie Wasikowskej v úlohe Alice. 3D síce rozšíri priestor, ale neodbúra prázdnotu.

Pred týždňom sklamal Luc Besson s nevydareným Arturom. A teraz Burton. S filmom Alica v Krajine zázrakov, ktorý sa dá označiť za sterilný.

Hodnotenie Pravdy: 2 hviezdičky z 5

Alica v Krajine zázrakov, USA 2010
scenár: Linda Woolvertonová
réžia: Tim Burton
hrajú: Mia Wasikowska, Johnny Depp, Helena Bonham Carterová, Anne Hathawayová a iní
slovenská kinopremiéra: 11. marca

debata chyba