Režisér Zdeněk Troška: Chcem ľuďom prinášať radosť a pohodu

Som človek, ktorý má rád ľudí a snaží sa pozerať na život okolo seba s radosťou a vierou v to dobré, povedal v online rozhovore s čitateľmi Pravda.sk český režisér Zdeněk Troška. Na Slovensku v stredu uviedol svoj nový film Doktor od jezera hrochů.

11.03.2010 06:00 , aktualizované: 12:11
Zdeněk Troška, režisér Foto: ,
Český režisér Zdeněk Troška.
debata

Aj keď sa zmenila doba, vo vnútri sme stále rovnakí – závistliví, podozrievaví, neprajúci, proste malí, uprdení. Túto malosť som ukázal aj v mojom poslednom už spomínanom filme Doktor od jezera hrochů a určite s ňou budem pracovať i v ďalších komédiách zo súčasnosti," odpovedal na jednu z otázok. Na leto chystá nakrúcanie ďalšej klasickej českej rozprávky podľa Boženy Němcovej Čertova nevesta a potom nakrúcanie romanticko dobrodružného seriálu, ktorý vznikne v česko-slovenskej spolupráci.

Čítajte, čo vám Zdeněk Troška odpovedal

Zdeněk Troška pochádza z južných Čiech a do tohto prostredia zasadil viacero svojich filmov, vrátane legendárnej trilógie Slunce, seno, v ktorej predstavil svoju rodnú dedinu Hoštice u Volyně a tiež mnohých jej obyvateľov, ktorí si v troch filmoch zahrali.

Troška tiež nakrútil úspešné rozprávky O princezně Jasněnce a létajícím ševci (1987), Princezna ze mlejna (1994), Z pekla štěstí (1999), Princezna ze mlejna 2 (2000), Z pekla štěstí 2 (2001) či Nejkrásnější hádanka (2008), ale aj diskutovanú trilógiu Kameňákov, ktoré mnohí kritici označili za najhoršie filmy českej kinematografie. Napriek tomu, že všetky tri patrili k divácky najnavštevova­nejším…

Novinka Doktor od jezera hrochů, podľa rovnomenného knižného bestselleru Miloslava Švandrlíka, je príbeh slušného, dobrého, ale do dnešného života skoro nepoužiteľného lekára Čeňka Dobeška. Hoci je svedomitým lekárom, nevie zo svojho povolania vytrieskať nič pre svoj prospech. Napokon sa ocitne v Afrike. A kým on prekonáva nástrahy džungle, kolega si veselo užíva s jeho manželkou.

debata chyba