Kúzlo mesačného svitu

Woody Allen je vo filme Kúzlo mesačného svitu verný svojim témam - starší muž zamilovaný do mladšej ženy, komunikácia so záhrobím, kontrast medzi zázračným a racionálnym, sebaklam a viera v ilúziu.

26.08.2014 16:03
_DSF0089.RAF Foto:
Colin Firth a Emma Stone v 47. "allenovke".
debata

V najnovšej snímke je tým starším mužom Stanley Crawford alebo Čínsky mág Wei Ling Soo (Colin Firth), najoslavovanejší kúzelník svojej doby. Mrzutý, arogantný a na seba sústredený Angličan sa po naliehaní dlhoročného priateľa Howarda Burkana (Simon McBurney) vydáva na misiu do Côte d'Azur, sídla rodiny Catledgerovcov.

Tou mladou, šarmantnou a zvodnou ženou je jasnovidka Sophie Baker (Emma Stone), ktorú má starý mrzút označiť ako podvodníčku. Od prvého stretnutia toto mladé médium spochybňuje a sarkasticky komentuje. Na jeho veľké prekvapenie a sklamanie, Sophie predvádza viaceré úspešné preniknutia do mysle a ďalšie nadprirodzené počiny, ktoré sa vymykajú jeho dlhoročne pestovanému zmyslu pre realitu. Nie je naštrbené len kúzelníkovo rácio, ale zabrať dostávajú aj jeho emócie. Svojej milovanej tete Vanesse (Eileen Atkins) sa prizná k náklonnosti k schopnostiam a kráse mladučkej Sophie. Zabrať dostáva aj Stanleyho systém viery, ktorý sa začína rúcať. Veď tento skeptik a militantný freudovský ateista nikdy predtým neveril v život po živote. A hoci z ezoterického omámenia precitne, Sophie mu nedáva spávať. Vyberie si mladá a naivná podvodníčka starnúceho cynika alebo mladého a zámožného hráča na ukulele?

Colin Firth nemal ako režisérovo alter ego ľahkú úlohu. Byť sám sebou a nekopírovať Allenovo herectvo sa mu podarilo. A konverzačný humor mu svedčí. Emme Stone stačí na plátne len byť, pretože za ňu hrajú jej veľké oči a podmanivý úsmev.

Atmosféra 20. rokov minulého storočia a kúzelné kulisy južného Francúzska snímke pomohli. Dej filmu sa nie náhodou odohráva v čase, keď nielen Ameriku zachvátil špiritizmus. Seansy a falošné vnikanie do mysle v tom čase pobláznili dokonca aj vedcov. Kúzelníkov však nie. Tí totiž tieto triky dobre poznali. Houdini, jeden z nich, sa stal vzorom pre Allenovho kúzelníka Stanleyho. Romantická komédia Kúzlo mesačného svitu s poradovým číslom 47 nemá dobrú pozíciu a tak to vidí aj kritika. Po úspechu snímky Jasmínine slzy sa podľa nich zdá, akoby režisérovi došla para. Hoci záverečnému bozku (jedinému v celom filme) neverí nikto okrem hlavných hrdinov, mágia filmu na plátne zostala. A nudnú geometrickú logiku (ako by povedala Sophie) vytlačila radosť zo života.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Woody Allen #kúzlo mesačného svitu