Recenzia: Kapitalizmus je zlo, hnevá sa Moore

Michael Moore je späť a v plnej zbroji. Vo svojom novom filme hovorí o kapitalizme, ale nie s láskou. Je to skôr výkrik za jeho zrušenie. A tento výkrik má vyburcovať ľudí k podobným reakciám. Burcovanie však znamená viac nátlakovosti a menej zábavy.

25.03.2010 07:00
Michael Moore pri nakrúcaní filmu O kapitalizme... Foto:
Michael Moore pri nakrúcaní filmu O kapitalizme s láskou
debata

Keď bol Michael Moore malý, kapitalizmus sa javil ako fungujúci systém, ktorý vytváral stabilnú strednú vrstvu. Situácia sa zhoršila po tom, čo sa do prezidentského kresla dostal Ronald Reagan. Kapitalizmus čoraz viac slúžil na obohacovanie sa veľmi malej skupiny ľudí, pričom stredná vrstva chradla. A Obamov predchodca George Bush situáciu ešte vyhrotil. To je v skratke Mooreova predstava o neblahom smerovaní amerického kapitalizmu.

Diváci opäť vidia mohutného režiséra v rifliach a šiltovke. Tvári sa ako radový občan, ktorý brojí proti neprávostiam páchaným na bežných ľuďoch. Chce dosiahnuť, aby ho diváci vyhlásili za svojho človeka a stotožnili sa s jeho tvrdeniami. Lenže často to robí tak, že podkopáva vlastnú vierohodnosť. Je ľahké vystreliť si z Reagana a Busha, aby pôsobili ako zmanipulované figúrky vo veľkej špinavej hre. Mooreova cesta však nevedie k serióznemu a hĺbavému odkrývaniu podstaty vecí.

Tvorca si svoju mozaiku vyskladal výhradne z príkladov, ktoré potvrdzujú jeho postoj. Takže sú tu napríklad zúbožení ľudkovia, ktorých nachytali „zlé“ banky a vysťahovali ich z domovov. A na druhej strane je odporný realitný maklér, ktorý sa „priživuje“ na ich nešťastí.

Mooreovo odhodlanie pichať do osieho hniezda je potrebné a hodné uznania. Aj dokument O kapitalizme s láskou vyťahuje niekoľko zaujímavých a dôležitých problémov. Nie je to však priestor vrstevnatej diskusie, ale úderné tlmočenie autorského postoja. S priveľkým apelom na divákov, aby sa pridali na Mooreovu stranu.

Hodnotenie Pravdy: 3 hviezdičky z 5

O kapitalizme s láskou, USA 2009
scenár a réžia: Michael Moore
slovenská kinopremiéra: 25. marca

debata chyba