Hrdinov Povstania stvárnili športovci aj hudobníci

Nakrútiť filmy o Slovenskom národnom povstaní s celebritami? To zaváňa "prúserom", priznáva režisér Jonáš Karásek, ktorý sa vlani preslávil kinohitom Kandidát.

29.08.2014 15:00
32-mojepovstanie Foto:
V minipoviedkovej sérii Moje Povstanie.sk si zahral aj hokejistka Miro Šatan.
debata

Napriek tomu sa práve do toho pustil a výsledkom je šesťdielny cyklus filmových minipoviedok o málo známych hrdinoch minulosti, ktorý odvysiela Jednotka RTVS už túto sobotu o 20.20 h. Na projekte, ktorý už na prvý pohľad zaujme svojím precíznym vizuálnym spracovaním, sa podieľali aj Majk Spirit, Dominika Cibulková, Miroslav Šatan, Tomi Kid Kovács, Lukáš Latinák a Celeste Buckingham.

SNP v rukách marketingu

Jonáš Karásek sa venuje predovšetkým reklamnej tvorbe. Aj Moje Povstanie.sk najskôr vzniklo ako vedľajší projekt reklamnej agentúry. Asi práve preto je za ním, na rozdiel od mnohých iných náučno-vzdelávacích projektov, vidieť aj cieľavedomý ťah na konkrétnu skupinu divákov – mládež od 14 do 18 rokov, ktorú nie je práve jednoduché zaujať. „Školáci sa dnes podľa osnov venujú Slovenskému národnému povstaniu len jedinú vyučovaciu hodinu. My však nechceme suplovať dejepis. Hľadáme príbehy individuálneho hrdinstva, ktoré by v modernom predvedení a s využitím atraktívnych výrazových prostriedkov dokázali podnietiť záujem mladých o históriu,“ vraví autor námetu multimediálneho projektu Martin Marko.

Jednotlivé minifilmy majú len päť- či šesťminútovú stopáž, čo je podľa Markových slov adekvátny čas, počas ktorého si dokážu udržať pozornosť mladého človeka. Aby si pred televízor vôbec kvôli filmom o Povstaní sadol, o to sa už majú postarať známe osobnosti, ktoré projektu poskytli svoje tváre. Aj tie si napokon nepriamo vyberali potenciálni diváci, keď mali prostredníctvom dotazníkov tvorcom pomôcť identifikovať hrdinov dneška. Partizánov a ďalších hrdinov roku 1944 tak na obrazovke stvárnia herci, športovci aj hudobníci.

Efektné lákadlo pre mladých

Už malá ochutnávka z cyklu, ktorý odvysiela RTVS pri príležitosti 70. výročia SNP, zaujme atraktívnym vizuálnym spracovaním. Podobne ako v Kandidátovi aj tentoraz si diváka chcú podmaniť predovšetkým efektne nakrútené sekvencie, ktoré aj vďaka úspornej minutáži pripomínajú takmer hudobné videoklipy. Nepredávajú však pieseň, ale príbeh doteraz málo známych „obyčajných ľudí“, ktorým sa v turbulentných udalostiach povstania obrátil život naruby. A neraz oň aj prišli, ako v prípade mladého básnika Milana, ktorý si pred svojou tragickou smrťou prešiel aj surovými výsluchmi. Vo filme ho stvárňuje populárny raper Majk Spirit. Smutný osud stretol aj lekára Zoltána, ktorý sa aj pre svoj židovský pôvod dal k partizánom. Neváhal však pomôcť zranenému nemeckému vojakovi – no ten následne do tábora priviedol po zuby ozbrojenú jednotku, ktorá všetkých pozabíjala. Zoltánov osud mladému divákovi priblíži hokejová hviezda Miro Šatan.

Hoci s výnimkou Lukáša Latináka protagonisti seriálu nemajú pred kamerou veľké skúsenosti, v šikovne postrihanom a efektmi napratanom minifilme ich prípadné nedostatky skutočne nemožno postrehnúť. Celebritný „prúser“ sa teda v sobotu iste konať nebude. A hoci projekt nejde do žiadnej významnejšej hĺbky, ak dokáže odkaz SNP aspoň okrajovo priblížiť dnešným „pubertiakom“, jeho úloha nie je bezvýznamná. Zaujímavým rozšírením za televízne obrazovky je aj webstránka mojepovstanie.sk, ktorá vyzýva na sfilmovanie osobných príbehov súvisiacich s Povstaním aj širokú verejnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jonáš Karásek #Miroslav Šatan #70. výročie SNP