Art Film Fest bude žiť aj futbalom

Dráma mladého delikventa Ak si chcem šepkať, tak si budem šepkať si odniesla z Berlinale Strieborného medveďa aj Veľkú cenu poroty. Debut rumunského režiséra Floriana Serbana uvedie spolu s ďalšími filmami ocenenými na viacerých festivaloch Art Film Fest Trenčianske Teplice, Trenčín. Program medzinárodného festivalu, ktorý sa začne 18. a skončí 26. júna, ešte nie je uzavretý.

21.04.2010 10:09
Marko Igonda ako Cyprián a Karolína Kominek ako... Foto:
Marko Igonda ako Cyprián a Karolína Kominek ako Barbara v historickom filme Legenda o lietajúcom mníchovi.
debata

Ťažiskom prehliadky sú dve súťažné sekcie. O hlavnú cenu Modrého anjela bude súťažiť pätnásť hraných celovečerných filmov. Britsko-francúzsko-nemecký film Ona, Číňanka ocenili Zlatým leopardom na festivale v Locarne, španielsky komediálny príbeh ženy v domácnosti Žena bez klavíra získal Striebornú mušľu v San Sebastiane, argentínska dráma Muž odvedľa dostala cenu za najlepšiu kameru na tohtoročnom festivale Sundance.

Cena Na ceste zas čaká na víťaza súťaže krátkych filmov, v ktorej sa stretnú filmy všetkých žánrov – od fikcie cez animáciu a dokument až po experiment. Jediným limitom je dĺžka do tridsať minút.

Jedna z jedenástich sekcií je venovaná futbalu. „Tematická sekcia býva venovaná aktuálnym spoločenským fenoménom. Tento rok nebolo o čom dlho premýšľať. Týždeň pred naším festivalom sa začnú majstrovstvá sveta vo futbale. A po prvý raz sa na tomto významnom podujatí predstaví aj slovenská reprezentácia. Je to navyše nesmierne silný spoločenský aj ekonomický fenomén. Filmy, ktoré sme zaradili do sekcie Futbal je náš život, však nie sú prvoplánové. Neodohrávajú sa na trávniku, ale ponúkajú pohľad do zákulisia,“ povedal riaditeľ festivalu Peter Nágel.

Slovenská sezóna prinesie novinky slovenskej kinematografie. Premiéru bude mať v Trenčianskych Tepliciach Legenda o lietajúcom Cypriánovi. Príbeh o tajomnom mníchovi, ktorý zostrojil lietajúci stroj, nakrútila Mariana Čengel Solčanská. V premiére predstaví Katarína Kerekesová bábkový film Kamene, debutujúci režisér Jozef Paštéka zas komédiu Mŕtvola musí zomrieť. V poľsko-slovenskom dokumente Vojnové hry vyrozprával režisér Dariusz Jablonski príbeh poľského plukovníka, ktorý sa v čase studenej vojny dostal do centra CIA a zabránil tretej svetovej vojne. „V sekcii Slovenská sezóna si pripomenieme aj film Dušana Trančíka Keď hviezdy boli červené, ktorý vznikol pred dvadsiatimi rokmi a na ktorý sa neprávom zabúda,“ vysvetlil Peter Nágel.

Profilová prehliadka pripomenie tvorbu najvýraznejšieho islandského režiséra Fridrika Thóra Fridrikssona, ktorého Deti prírody boli nominované na Oscara. Prísľuby z Východu predstavia hity východoázijských kinematografií. Európske zákutia prinesú novinky renomovaných tvorcov aj zaujímavých nováčikov. Najpozoruhodnejšie filmy, ktoré vznikli mimo Európy, sú sústredené v sekcii Okolo sveta, komediálnu klasiku pripomenie To najlepšie z komédie.

Za výrazný prínos kinematografii dostane Zlatú kameru český režisér Václav Vorlíček a slovenský kameraman Stanislav Szomolányi. Na trenčianskote­plickom Moste slávy si cenu Hercova misia preberie Josef Abrhám. „Viac v tejto chvíli prezradiť nemôžem,“ dodal viceprezident Art Film Festu Peter Hledík. No vraj môžeme čakať aj zahraničné hviezdy.

debata chyba